Nieuws
23 maart 2015 - Ron Smeets

Sony Mobile verwacht in 2017 weer winst te maken Japanse fabrikant snijdt komende jaren flink in de low- en mid range smartphone productie

De afgelopen maanden doken regelmatig berichten en geruchten op dat Sony haar verlies makende mobiele tak wel eens zou kunnen gaan afstoten. De fabrikant zelf sprak die berichten echter steeds tegen. Het nieuws dat vandaag inTaiwan op dook lijkt te bevestigen dat Sony Mobile in ieder geval tot en met 2017 onder de vlag van Sony zal blijven 'varen'. Sterker nog, de fabrikant verwacht in dat jaar weer winst te maken.

In het bericht wordt ook verteld hoe Sony haar mobiele tak weer winstgevend wil maken. Terwijl ik dat las kreeg ik een deja-vu. Sony is namelijk van plan om, net als enkele jaren geleden, de productie van toestellen waarop de marge heel erg laag is terug te schroeven. Doorgaans zijn dat de zogenaamde low-end en mid-range smartphones.

Met deze hernieuwde move hoopt Sony Mobile in 2017 tussen de 0.9 en 1 miljard Yen omzet te boeken; goed voor een winstmarge van 3 tot 5%. De fabrikant heeft becijferd dat als ze op de huidige voet verder zouden gaan de omzet weliswaar zo'n 300 miljoen Yen hoger uit zou kunnen komen maar dan wel met een verliesmarge van ruim 16%.

Sony heeft een dergelijke poging om haar mobiele tak weer winstgevend te maken al eerder genomen. Ook in de periode dat het bedrijf nog samen werkte met Ericsson. Beide keren leverde dat uiteindelijk niet het gewenste resultaat op. Drie keer is scheepsrecht wellicht?

Bron