Nieuws
02 juni 2015 - Ron Smeets

Sony Mobile schrapt 975 banen in Lund Er blijft nog maar weinig over van het eens zo trotse Zweedse hoofdkantoor

Er kan weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden aan de voortdurende golf van reorganisaties en ontslagrondes bij Sony Mobiel. De fabrikant heeft namelijk bevestigd dat voor het eind van dit jaar bijna 1000 banen gaan verdwijnen bij de vestiging in Lund (Zweden). Daar is een belangrijk deel van de R&D en fabricage van Sony Mobile gevestigd. Het gaat om 575 vaste medewerkers en 400 ingehuurde krachten. Na deze ontslagronde zullen er zo'n 1200 medewerkers in Lund overblijven. Formeel zijn het geen nieuwe ontslagen maar is dit een onderdeel van de in februari aangekondigde reorganisatie waarbij gemeld werd dat Sony Mobile wereldwijd nog eens zo'n 2100 banen ging schrappen. Nu is dus bekend dat een groot deel daarvan de vestiging in Lund betreft. Ooit een van de trotse hoofdkantoren van, toen nog, Sony Ericsson en ook de plek waar de Nederlandse uitvinder van Bluetooth, Jaap Haartsen, werkte. Vergane glorie, zo lijkt het nu.

De problemen bij Sony Mobile zijn al bijna twee jaar onderwerp van gesprek. De smartphones en tablets van de Japanse fabrikant vinden gewoonweg niet voldoende aftrek bij het grote publiek om het hoofd structureel boven water te kunnen houden. Maar het moederbedrijf, zo is in de afgelopen periode wel gebleken, wil ook niet zomaar de handdoek in de ring gooien. Verwoede pogingen het tij te keren, middels reorganisaties, strategiewijzigingen en ontslagrondes om Sony Mobile weer een winstgevend bedrijfsonderdeel wordt, hebben vooralsnog niet het gewenste effect gehad. Intussen werd volop gespeculeerd over het afstoten en zelfs opheffen van Sony Mobile door het Japanse moederbedrijf

Vlak voor het Mobile World Congress werd bekend dat Sony desnoods weer op zoek gaat naar een partner voor haar mobiele activiteiten en verwacht wordt dat Sony Mobile in 2017 weer winstgevend zal zijn. Terug naar de tijd van Sony Ericsson wellicht? Samen met die Zweedse partner heeft Sony in de eerste elf jaar van dit millennium behoorlijk wat ups en downs gekend, maar het grootste deel van die periode werd wel winst gemaakt. En laat de vestiging in Lund daar nou net een grote rol in gespeeld hebben. Daar werden de fraaie Sony Ericsson designs van de 'zeros' bedacht, ontwikkeld en deels ook gefabriceerd. Toegegeven, de mobiele markt zag er toen compleet anders uit. Tijdens de opkomst van de smartphone, tussen 2008 en 2011, bleek magie tussen de Zweden en Japanners uitgewerkt met als gevolg dat Sony Ericsson in 2012 weer Sony werd.

Statement van Sony over de ontslagen in Lund:

As part of its ongoing measures to drive transformation into a profitable and sustainable company, Sony Mobile will change its organizational structure effective April 1st, aiming to increase its operational efficiency and transitioning it to a leaner, more agile organization.

In relation to these changes to its organizational structure, Sony Mobile announced today that approximately 1,000 employees and consultants in Lund will be affected by job closures. This number is included in the approximately 2,100 global headcount reduction announced at Sony’s earnings announcement on February 4th, expected to be completed by the end of FY2015. Sony Mobile filed a redundancy notification (“varsel”) with the Swedish authorities today in this regard.

Lund will continue to be an important site for Sony Mobile, with its main focus on software development, and Customer Services.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.