Nieuws
29 juli 2016 - Ron Smeets

Sony maakt weer eens winst op haar smartphones Ondanks 33% minder omzet is er toch een positief resultaat

Feest bij Sony Mobile. De smartphone divisie van de Japanse fabrikant heeft voor het eerst in tijden weer een winstgevend kwartaal achter de rug. OK, het is een bescheiden winst van zo'n 3.9 miljoen Euro en de omzet daalde met 33%, maar toch. Er zullen na het horen van deze resultaten ongetwijfeld wat champagnekurken door de burelen van Sony Mobile geschoten zijn.

Zeker als je bedenkt dat met eenderde meer omzet een jaar geleden nog ruim 175 miljoen euro verlies gedraaid werd. De reden voor deze ommekeer moet gezocht worden in de beslissing van Sony om zich met de Xperia M-, X- en Z-Series voornamelijk nog te richten op de high-end en het 'hoogste' deel van de mid-range markt. Ofwel, de marktsegmenten waar duurdere toestellen verkocht worden die een grotere winstmarge opleveren.

Opvallend is dat Sony, destijds ook nog met Ericsson, een dergelijke strategiewijziging al vaker geprobeerd heeft, evenals in omgekeerde richting. Het is nu echter voor het eerst dat een verandering van strategie ook echt vruchten af lijkt te werpen.

Uiteraard moeten we niet te vroeg juichen, iets met één zwaluw en de zomer, maar het is goed om te zien dat behalve Apple, Samsung en Huawei ook een ander groot smartphone merk weer successen kan boeken. Nu wordt het afwachten welke nieuwe smartphone(s) Sony in Berlijn (tijdens de IFA) gaat lanceren en of de fabrikant er in slaagt om het volgende kwartaal ook weer winstgevend af te sluiten.