Nieuws
06 februari 2014 - Ron Smeets

Sony kiest voor smartphones en stopt met laptop's; logisch!

Het was vanochtend groot nieuws. Sony stopt met de ontwikkeling en verkoop van Vaio PC's en Laptops en schrapt 5000 banen wereldwijd. Dat laatste is natuurlijk triest voor iedereen die dat persoonlijk treft.

Sony gaf ook aan dat de fabrikant zich meer wil gaan richten op de smartphone (en tablet) markt. Kijk je naar de kwartaalcijfers die gelijktijdig gepresenteerd werden, dan is dat een logische beslissing; ondanks het feit daat Sony ook nog steeds verlies draait met haar smartphone verkopen.

In de afgelopen zeven kwartalen (van april 2012 tot en met december 2013) verkocht Sony in totaal 12.1 miljoen PC's en laptops. Over diezelfde periode werden 63.3 miljoen smartphones verkocht. Dat verschil is al behoorlijk groot maar belangrijker nog is de trend. De smartphone verkopen zitten al zeven kwartalen in de lift (met uitzondering van het eerste kwartaal van 2013) terwijl de PC en laptop verkopen over die hele periode gestaag daalden of slechts minimaal stegen door seizoensinvloeden.

De Xperia smartphone omzet steeg het afgelopen kwartaal met 44.8%, vergeleken met een jaar geleden. In totaal werd 4.4 miljard dollar omgezet (3.25 miljard Euro). Goed voor een verlies van 120 miljoen dollar (88.6 miljoen Euro) waarvan 78 miljoen dollar (57.6 miljoen Euro) toe te schrijven was aan kosten die genomen moesten worden door de verslechterende PC tak van het bedrijf.

Hieronder staan nog enkele interessante grafieken uit de vandaag gepresenteerde cijfers.

Sony-Verkoopaantallen-2013 Sony-Cijfers-2013 Sony-Resultaat-2013 

De volledige resultaten zijn hier te vinden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.