Nieuws
29 september 2017 - Ron Smeets

Sony gaat pas in 2018 haar smartphone design moderniseren

De directeur van Sony in India, Kenichiro Hibi, heeft zich tegenover lokale media laten ontvallen dat de Japanse fabrikant binnenkort met een nieuwe serie vlaggenschip smartphones, de opvolgers van de XZ1 modellen, zal komen die beter passen bij hetgeen qua design steeds meer zichtbaar wordt. Daarmee doelt hij op de veranderende schermverhoudingen (18:9 in plaats van 16:9) en behuizingen waarbij rondom het beeldscherm nauwelijks nog randen zichtbaar zijn. Wanneer die nieuwe toestellen gaan komen is nog niet bekend. Hibi zie ‘binnenkort’, maar dat zal zeker niet voor 2018 zijn. Sony kennende worden de opvolgers van de XZ1 op z’n vroegst in februari (MWC) onthuld. Dat zou overigens betekenen dat de fabrikant voor een keer weer teruggrijpt naar een zesmaandelijkse update routine. Ze hebben design-technisch dan ook wel wat in te halen. Net als toen ze met de eerste Xperia Z op de proppen kwamen. Die werden daarna ook elk half jaar alweer opgevolgd door een beter model.

Hinken op twee gedachten
Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens het schrijven van dit artikel op twee gedachten hinkte. Ik ben zelf namelijk al jaren een liefhebber van het smartphone design dat Sony introduceerde bij Xperia Z series. Nu zo’n twee en een half jaar geleden. Door de jaren heen zijn wel wat subtiele veranderingen in dat kenmerkende design doorgevoerd, maar over het algemeen zie je nog altijd duidelijke overeenkomsten tussen de eerste Xperia Z uit 2013 en de nieuwste, Xperia XZ1 die onlangs in Berlijn onthuld werd. Toch snap ik ook wel dat toestellen met een design als dat van de LG G6, Samsung Galaxy S8 en Note8, waarbij de randen aan de boven en onderzijde steeds dunner worden, de toekomst hebben. Kijk maar naar de iPhone 7 Plus en vergelijk die eens met de Galaxy Note 8. De Samsung phablet heeft een scherm dat 0.8 inch, zo’n 2 centimeter, groter is terwijl het toestel in zijn geheel slechts vier millimeter langer is dan de iPhone 7 Plus, en in de breedte zelfs vijf millimeter smaller. De Sony Xperia XZ1 heeft een scherm dat bijna 3 centimeter kleiner is dan dat van de Galaxy Note8 terwijl de XZ1 amper anderhalve centimeter korter is. En op één millimeter na even breed.

Kortom, Sony zal er uiteindelijk ook niet aan ontkomen om haar vlaggenschip smartphone serie een moderner uiterlijk te geven. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat het kenmerkende design, de ietwat bol staande randen en rechte hoeken, in combinatie met de in de aan-uit toets verwerkte vingerafdruk scanner, meteen helemaal overboord moet. Ik hoop het althans niet.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.