Toestellen
07 oktober 2009 - Ron Smeets

Sony Ericsson Xperia X2 eerst exclusief naar Vodafone

Sony Ericsson was ook aanwezig tijdens het Windows phone evenement. De Zweeds-Japanse fabrikant had de Xperia X2 meegenomen en onthulde terloops dat het toestel vanaf November eerst drie weken exclusief bij Vodafone te koop zal zijn voordat hij, nog vóór Sinterklaas, overal en ook SIMlock vrij aangeboden gaat worden.

De losse toestel adviesprijs van de Xperia X2 zal 679 Euro gaan bedragen. Dat is gelukkig iets goedkoper dan de Xperia X1 want die was vorig jaar met 749 Euro toch wel iets aan de dure kant. Toegegeven, 679 Euro is nog steeds een hoop geld, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting en de Xperia X2 is natuurlijk ook een toestel met een behoorlijk uitgebreide en compete speclist.

Hoewel ik nog maar even met de Windows Mobile 6.5 versie van de Xperia X2 heb kunnen spelen (een review exemplaar is onderweg) kan ik wel al zeggen dat het toestel een stuk sneller en soepeler reageert dan z'n voorganger. Het schakelen tussen de diverse panels is geen zenuwslopend trage belevenis meer en ook het laden van de panel info gaat een stuk sneller. Op basis van eerdere (korte) ervaringen was ik al tot de conclusie gekomen dat ook het toetsenbord een stuk gebruiksvriendelijker is. De betere feedback en bereikbaarheid van de toetsen is, in vergelijking tot de X1, geen overbodige luxe.

De belangrijkste specificaties:
- Quad-band GSM
- Tri-band UMTS / HSPA support
- 3.2 inch WVGA Touchscreen display (480x800)
- 8.1 Megapixel camera
- microSD geheugenkaart (Max. 16GB, 4GB meegeleverd)
- A-GPS
- Geotagging
- WiFi
- Bluetooth met A2DP support
- Microsoft Exchange Support
- Windows Mobile 6.5 besturingssysteem
- Afmetingen: 110 x 54 x 16mm (hxbxd)
- Gewicht: 115 gram
- Stand-by tijd: max. 640 uur (GSM), 500 uur (UMTS)
- Gesprekstijd: max. 10 uur (GSM), 6 uur (UMTS)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.