Toestellen
19 oktober 2011 - Ron Smeets

Sony Ericsson Xperia Ray; mini smartphone met maxi specs

Enkele weken geleden schreef ik al een review over de Sony Ericsson Xperia Mini Pro. Op dat moment was ik ook al de Xperia Ray aan het testen. Hieronder mijn ervaringen met deze, in mijn ogen, prima alternatief voor wie op zoek is naar een touchscreen Android smartphone, maar die de huidige 4.2, 4.5, 4.7 of 5.3 inch displays te groot vindt.

Zonder nu alvast te veel te verklappen van de uiteindelijke conclusie wil ik hier ook alvast zeggen dat ik het jammer vindt dat Sony Ericsson de Xperia Ray niet ook voorzien heeft van de handige ‘four corner’ UI zoals die op de Mini en Mini Pro wel te vinden is. Maar dat mocht de pret die ik met de Xperia Ray gehad heb, zeker niet drukken.

Inleiding

De Sony Ericsson Xperia Ray hoort met zijn 3.3 inch display tegenwoordig, te midden van groot, groter en grootst, tot de compacte smartphones van deze wereld. Hoe anders was dat een paar jaar geleden nog. Als je in 2007 een toestel had met een 3.3 inch scherm, dan werd je nog regelmatig aangesproken op het feit dat jouw toestel toch wel erg groot was. Tot, ja en ik moet het maar weer een keer zeggen, de iPhone kwam waren toestellen met een schermgrootte tussen de 2.4 en 2.8 inch zo ongeveer de standaard. Nu dus niet meer ;-)

Bij de introductie van de Xperia Ray moest ik eigenlijk meteen denken aan de ‘mini’ trend die in 2009 en 2010 even leek te ontstaan. Na de eerste 3.5+ inch ‘hype’ kwamen diverse fabrikanten ineens met ‘mini’ variaties op bestaande, grotere, toestellen. Echt aangeslagen is dat toen nog niet, getuige ook het feit dat de 4+ inch smartphones tussen 2009 en nu als paddenstoelen uit de grond gestampt werden en in grote getale aftrek vonden. Nu, in 2011, krijg ik echter van steeds meer lezers en mensen in mijn omgeving positieve reacties als ik weer eens met een compacte smartphone rondloop. Ook met de Xperia Ray kreeg ik dit soort reacties de afgelopen weken relatief vaak.

Een van de grote voordelen is mijns inziens het feit dat de Xperia Ray klein, en met 100 gram ook relatief licht, is maar dat hij verder wel uitgerust is met exact dezelfde specificaties als zijn grotere broer, de Xperia Arc. Op dat punt hoef je dus geen concessies te doen. Wanneer je liever een groter scherm hebt, neem dan de Arc (of straks de nog snellere Arc S) maar voor de specs hoef je echt geen Arc te nemen als compact design voor jou belangrijk is.

Design en hardware

Voor wat betreft het design was het meest gehoorde compliment toch wel dat ze de Xperia Ray zo ongelofelijk mooi vonden en daar kan ik het eigenlijk alleen maar mee eens zijn. Sony Ericsson is er wederom in geslaagd een prachtig ogend toestel te ontwerpen met een duidelijk eigen gezicht. Hij is niet alleen compact vanwege zijn ‘kleinere’ display, maar ook erg dun, met mooie rondingen en ligt prima in de hand.

Op de voorzijde van de Xperia Ray zitten, behalve het 3.3 inch touchscreen display, de bekende ‘home’ button (een fysieke knop) en de ‘back’ en ‘menu’ toetsen (soft touch). Linksboven, naast het Sony Ericsson logo, zit de VGA front camera, onder andere voor videobellen. Aan de rechterzijkant zitten alleen de volume toetsen die ook dienst doen als ‘zoom’ toetsen bij het maken van foto’s (bij video opnames kun je niet zoomen). Aan de linkerzijde van de Xperia Ray vind je de microUSB aansluiting (laden en PC koppeling). Bovenop zitten de aan-uit knop en de 3.5mm audio aansluiting. Aan de onderzijde zit alleen de microfoon en de uitsparing om de accuklep te verwijderen voor toegang tot de accu, de SIMkaart- en microSD gleuf. De SIMkaart kun je er in en uithalen zonder de accu te hoeven verwijderen. Voor de microSD kaart te installeren of verwisselen is dat helaas wel nodig. Op de achterkant van de Xperia Ray, tot slot, zitten de 5 megapixel camera (met 720p) HD video opname functie, de LED flitser en de externe speaker.

Kortom, Sony Ericsson heeft bij het ontwerp van de Xperia Ray duidelijk gekozen voor een ietwat minimalistisch design, maar dat komt het compacte toestel mijns inziens alleen maar ten goede. Het display van de Xperia Ray heeft een prima resolutie (854 x 480 pixels) en is ook zeer helder, met een goed contrast en dankzij de Mobile Bravia Engine zijn foto’s en video’s ook bijzonder fraai te bekijken. Wel moet ik zeggen dat wanneer je het scherm op 100% helderheid instelt het wit soms wat ‘overstraalt’. Geen groot probleem natuurlijk want dat betekent ook dat wanneer je het scherm op een lagere helderheid zet, de leesbaarheid toch goed blijft. En dat is dan ook weer goed voor het uithoudingsvermogen van de accu, maar daarover later meer. Het scherm van de Xperia Ray hoort, bij gebruik in de volle zon, ook tot de betere toestellen die tegenwoordig in de winkels liggen.

Ik heb het toestel de afgelopen weken regelmatig in mijn broekzak ‘bewaard’; met een compact toestel doe je dat wat sneller dan met een 4+ inch exemplaar ;-), en dat leverde geen krassen of beschadigingen op. Ik heb er weliswaar meestal op gelet dat ik geen sleutels, kleingeld, of andere (scherpe) harde voorwerpen in dezelfde broekzak stopte, maar helaas is dat soms toch gebeurt. De achterzijde van de Xperia Ray kan daar goed tegen. Voor het scherm geldt dat helaas niet altijd, al moet ik zeggen dat 1 krasje van een millimeter of acht mij nog alleszins meevalt. De kras is ook niet echt diep dus met Displex volgens mij nog wel weg te poetsen. Neemt niet weg dat je er goed aan doet de Xperia Ray ‘apart’ te bewaren in je broek- of jaszak of te zorgen dat je er een hoesje omheen doet. Die zit standaard overigens niet in de doos erbij.

Dagelijks gebruik

Ik heb de Xperia Ray nu een week of drie gebruikt en hoewel ik in die periode ook diverse 4+ inch toestellen getest en gebruikt heb kan ik niet zeggen dat het compactere design van de Xperia Ray een nadeel gebleken is. Natuurlijk, het is even wennen, van 4.3 inch ‘terug’ naar 3.3 inch, maar ik denk dat de potentiële klanten voor de Xperia Ray expliciet op zoek zijn naar een compact toestel en dat verschil, of die gewenningsperiode, dus niet zullen hoeven te doorstaan ;-)

Kijk ik naar andere toestellen met een ‘kleiner’ display die ik de afgelopen maanden getest heb, dan komt, behalve de Xperia Mini Pro natuurlijk, de Nokia E6 als enige in mij op. Die had als grote voordeel op de Xperia Ray het fysieke qwerty toetsenbord, maar eerlijk gezegd vond ik het 2.5 inch scherm van de E6, zelfs in combinatie met de lagere resolutie (640 x 480), vaak minder goed leesbaar dan dat van de Xperia Ray.  Die 0.8 inch maken toch heel veel uit en dankzij het ontbreken van het fysieke qwerty toetsenbord is de Xperia Ray echt veel compacter. Verder zijn deze toestellen ook nauwelijks te vergelijken omdat ze, mijns inziens, een totaal andere doelgroep aanspreken.

De snelheid van de Xperia Ray is goed te noemen. De eerste Sony Ericsson Android’s, zo schreef ik ook al eerder, hadden nog wel eens last van een traag reagerende UI en software. Dankzij Android 2.3.3 (Gingerbread) en aanpassingen die de Zweeds-Japanse fabrikant in haar eigen (Timescape en Mediascape) UI gedaan heeft is dat nu verleden tijd. Zoals ik op de eerste pagina al schreef vind ik het jammer dat de Xperia Ray niet ook voorzien is van de ‘four corner’ UI. Dat is bij de Xperia Mini (Pro) namelijk een bijzonder handige extra feature om meer directe toegangen naar applicaties en toestelfuncties te creëren zonder dat je vijf ‘homescreens’ direct vollopen met widgets en snelkoppelingen. Maar goed, de Xperia Ray heeft dan ook weer een scherm dat 0.4 inch groter is dan dat van de Mini (Pro) dus dat betekent sowieso dat je wat meer ruimte hebt voor snelkoppelingen en widgets. En wellicht dat Sony Ericsson bij een volgende kan overwegen om de ‘four corner’ functie alsnog toe te voegen aan de Xperia Ray ;-) Dat gezegd hebbende moet ik ook eerlijk toegeven dat het gemis van de ‘four corner’ UI op de Xperia Ray geen halszaak ik en ik zie het daarom ook niet als een echt groot nadeel, meer een handige toevoeging waar niet voor gekozen is.

Je zou bijna vergeten dat voor veel mobiele gebruikers het bellen ook nog steeds een toepassing is die dagelijks gebruikt wordt. Op dat punt valt er bij de Xperia Ray weinig te zeggen. De dialer applicatie werkt prima en is ook goed te benaderen en de belkwaliteit is gewoon goed. Ook het koppelen aan mijn twee bluetooth carkits, de Jabra Cruiser 2 en de Bury CC9060, leverde geen problemen op. Ik heb tijdens de gesprekken die ik met de Sony Ericsson Xperia Ray gevoerd heb geen enkele klacht gehoord over mijn verstaanbaarheid en ook geen problemen ondervonden met de verstaanbaarheid van de persoon aan de andere kant van de lijn. Het belgeluid is helder en met voldoende volume (kun je natuurlijk ook harder en zachter zetten).

Waar ik wel even in herhaling moet vallen, ten opzichte van mijn ervaringen met de Xperia Mini Pro, is het feit dat ook de Xperia Ray heel af en toe last heeft van een vertraging bij het schakelen van een applicatie of instellingen naar het home screen. Ook bij de Xperia Ray heb ik daarvoor geen duidelijke oorzaak, zoals het openen van meerdere apps in de achtergrond of ‘heavy’ gebruik kunnen ontdekken. Het is ook bij de Xperia Ray niet iets dat altijd gebeurt. In de drie weken dat ik het toestel nu gebruik is het mij een keer of vier opgevallen. Een herstart verhielp dat probleem, maar ook nu is mijn advies / vraag aan Sony Ericsson om hier naar te kijken en het wellicht bij een volgende software update aan te passen als men wel een oorzaak vindt daarvoor.

Social Media, email en browsen

De Sony Ericsson Xperia Ray zal, als smartphone, natuurlijk ook (veel) gebruikt worden om te Twitteren, Facebook’en, emailen en internetten. Het 3.3 inch scherm biedt met name voor Social Media voldoende ‘kijkplezier’. Bij het internetten geldt, net als voor de Xperia Mini Pro, maar in iets mindere mate, dat je vaker zult moeten scrollen en, zeker bij het bezoeken van full html websites zult moeten inzoomen om alle tekst goed te kunnen lezen.

De email applicatie van de Xperia Ray werkt ook best goed, maar dat zijn we van de meeste Android toestellen ook niet anders gewend. Sony Ericsson heeft natuurlijk ook nu weer haar Timescape applicatie geïnstalleerd. Daarmee kun je de updates van je Social Netwerken, oproepen, SMS’jes, email en dergelijke in één oogopslag bekijken zonder de verschillende apps te hoeven openen. Bovendien kun je vanuit het homescreen, als je de Timescape widget daar geplaatst hebt (is een default instelling) ook direct je Twitter en Facebook accounts beheren, in- en uitloggen. Letwel, dat inloggen werkt alleen als je een SIMkaart in het toestel hebt zitten, ook als je via WiFi connecteert. Een actieve dataverbinding, als je via WiFi aan 'het internet hangt', is dan weer niet nodig, zo ontdekte ik. Op zich geen echt probleem want de meeste gebruikers hebben natuurlijk altijd een SIM in hun toestel zitten. Alleen ik niet omdat mijn SIMkaarten nogal eens van toestel verwisselen en ik dan, thuis, vaak alleen via WiFi verbonden ben. Al met al is Timescape een handige toevoeging die bij de oudere Sony Ericssons echter wel eens wat traag was, vooral als je via Timescape naar de betreffende update / app (Twitter, Email, Facebook en dergelijke) wilde schakelen. Die traagheid is nu geen issue meer, gelukkig.

De standaard Twitter, Facebook en andere Social Media apps functioneren ook prima en ik zal daar verder ook niet te zeer over gaan uitweiden. Iedereen die dit leest en Twitter of Facebook gebruikt weet echt wel hoe die apps inmiddels werken. Op de Xperia Ray is dat niet anders. Wat natuurlijk wel heel erg belangrijk is voor een touchscreen toestel dat daarvoor gebruikt wordt, is de kwaliteit van het virtuele qwerty toetsenbord.

In liggende modus werkt dat toetsenbord prima en wordt de volledige breedte van het scherm goed gebruikt. Bij het typen maakte ik iets meer fouten dan bij de Nokia N9, maar dat wijt ik volledig aan het verschil in schermgrootte. Een 3.9 inch scherm is ook niet echt te vergelijken met een 3.3 inch model natuurlijk. Het komt er feitelijk op neer dat je op de Xperia Ray iets minder snel moet typen om niet teveel fouten te maken. Voor mij werkte het verder wel goed en ik denk dat iedereen die het toestel langer gebruikt er meer en meer aan zal wennen. De woordvoorspelling en –correctie werkten ook goed. In staande stand kun je kiezen voor een volledig qwerty indeling of een ‘ouderwets’ SMS keyboard (met drie letters per toets dus). Beide opties werken niet echt lekker omdat het scherm van de Xperia Ray daar gewoonweg te smal voor is. Als ik in staande stand tekst wilde invoeren, dan maakte ik, ruwweg, tien keer zoveel tikfouten als in liggende stand. Wil je dus veel, en snel, typen, gebruik dan vooral het liggende qwerty toetsenbord. Voor zover ik het heb kunnen testen werkt die bij alle belangrijke apps.

Hieronder staat een foto van het 'liggende' qwerty toetsenbord, op deze pagina staan ook nog afbeeldingen van de staande qwerty en het 'SMS-keyboard'.

Camera en accu

De Xperia Ray heeft een 8.1 megapixel camera met Exmor R sensor, autofocus, een (single) LED flitser, 16x digitale zoom en 720p HD video opname functie. Daarmee is die dus beter dan van zijn compacte ‘broertjes’, de Xperia Mini (Pro) en dat is ook wel te zien aan de foto’s die je ermee kunt schieten. De maximale resolutie is dus 8.1 megapixel, maar wanneer je ‘breedbeeld’ (16:9) foto’s maakt dan is de maximale resolutie 6 megapixel. Verder kun je ook nog kiezen om 2 megapixel foto’s te maken. Dat kan soms, vooral bij Social Media updates, handig zijn.

De camera start ook lekker snel op. Binnen twee seconden is hij gebruiksklaar en het nemen van een foto nam bij mij nooit meer dan één a anderhalve seconde in beslag. Omdat de Sony Ericsson Xperia Ray geen fysieke camera toets heeft kun je alleen foto’s maken (en video opnames starten en stoppen) door het scherm aan te raken. Ik heb dat niet als een nadeel ondervonden.

De kwaliteit van de foto’s en video’s die met de Xperia Ray gemaakt kunnen worden is ronduit subliem. De Exmor R Sensor speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Het enige echte nadeel dat ik heb kunnen ontdekken is het feit dat de flitser geen echte flitser is maar een 'fotolicht'. Hij gaat dus gewoon aan of uit maar flitst niet. Toch presteert de camera van de Xperia Ray ook in ietwat donkere omgevingen, zelfs zonder echte flitser dus, nog best aardig. Wel wordt de kwaliteit van de foto's een stuk minder wanneer je de 16x digitale zoom ten volle gebruikt. Dat zal echter niemand echt verbazen/ Hieronder staat alvast een voorbeeldfoto maar op deze pagina heb ik meerdere foto’s en een tweetal HD video’s geplaatst.

Sony Ericsson heeft de Xperia Ray voorzien van een 1500 mAh accu en die zorgt ervoor dat je met het toestel, mede door het kleinere, en daardoor ook minder energie verbruikende, display de dag makkelijk doorkomt, ook bij intensiever gebruik. Natuurlijk, als je continu gebruik maakt van WiFi, veel navigeert, muziek luistert en veel Social Media updates verstuurt, dan zal de accu sneller leeg zijn dan je lief is, maar (helaas) geldt dat voor bijna alle huidige smartphones. En dan nog kon ik met de Xperia Ray vrijwel altijd de dag doorkomen. Wanneer ik het toestel minder intensief gebruikte dan hoefde ik hem soms gedurende de derde dag pas op te laden. Als ik het uithoudingsvermogen van de Xperia Ray af zet tegen dat van bijvoorbeeld de Nokia N9 of de HTC Evo 3D, dan staat de Ray met stip op één. Vergeleken met de Xperia Mini Pro, die een 1200 mAh accu heeft, is de Ray helemaal koning.

Conclusie

Zoals zo vaak moet ik bij Sony Ericsson concluderen dat de Zweeds-Japanse fabrikant nog altijd mooie toestellen ontwerpt. Een tijd lang waren het echter de prestaties, bugs en andere soft- en hardware problemen die de verkoop en het succes in de weg stonden. Dat lijkt, nu ik weer eens een paar toestellen van Sony Ericsson wat intensiever gebruikt en geteste heb (ik ben ook net begonnen aan de Xperia Arc S ;-)), wat mij betreft verleden tijd.

De Sony Ericsson Xperia Ray is, zoals ik ook al helemaal aan heet begin van deze review schreef, een compacte smartphone die prima prestaties levert en daarnaast, met een prijskaartje van rond de 300 Euro ook nog eens een bijzonder goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. Wat mij betreft, voor iedereen die dus op zoek is naar een compacte smartphone met een scherm onder de 3.5 inch, een echte aanrader. Ik zeg het niet vaak, voor geen enkel toestel, maar als bovenstaande criteria voor jou belangrijk zijn; kopen dat ding!

Pluspunten:
+++ Design, compact en gelikt
+++ Specificaties, bijzonder compleet
+++ Camera, snel en uitmuntende prestaties
+++ Scherm, helder en goed leesbaar
++ Prijs / kwaliteit
++ Snelheid, een hele verbetering, zonder echte vertragingen
++ User Interface en gebruiksvriendelijkheid
+ Goede Social Media integratie

Min (-) en verbeterpunten (v):
-- Staand qwerty toetsenbord, niet prettig in gebruik
-- LED flitser is geen echte flitser maar 'fotolicht'
- Heel af en toe wat vertraging bij schakelen naar homescreen
- Accu moet er uit om microSD kaart te installeren of verwisselen
v Geen 'four corner' UI, zou wel handig zijn geweest bij een dergelijk compact toestel

Foto's van de Xperia Ray

De buitenkant: SE-Xperia-Ray-Front1 SE-Xperia-Ray-Side-a SE-Xperia-Ray-Side-b SE-Xperia-Ray-Top SE-Xperia-Ray-Bottom

Foto's van de verschillende virtuele toetsenborden: SE-Xperia-Ray-SMS-keypad SE-Xperia-Ray-Staand-Qwerty SE-Xperia-Ray-Liggend-Qwerty1

De camera view: SE-Xperia-Ray-Camera-View

De browser: SE-Xperia-Ray-Browsen-b

Foto's en video's, gemaakt met de Xperia Ray

Buiten: DSC_0013 DSC_00151 DSC_0032 DSC_0043 DSC_0020

Close up: DSC_0048 DSC_00051

'Half' ingezoomd: DSC_0035

'Vol' ingezoomd: DSC_00381

Binnen: DSC_00491 DSC_00511 DSC_00591

Met 'fotolicht; in het donker vs TL-verlichting (zonder fotolicht dan): DSC_00551 DSC_00571

Twee HD video's, beiden buiten opgenomen maar bij het tweede filmpje heb ik meer close up opnames gemaakt, vooral in het begin:

Alle specs van de Xperia Ray

Kleuren             

 • Zwart
 • Goud
 • Wit
 • Roze

Feiten 

 • Besturingssysteem: Google™ Android 2.3 (Gingerbread)
 • Afmetingen:  111 x 53 x 9,4mm
 • Gewicht: 100 gram

Camera             

 • 8,1mp camera
 • 16x digital zoom
 • Diafragmaopening f/2.4
 • Autofocus
 • Gezichtsdetectie
 • Gezichtsherkenning
 • Fotolicht
 • Camera voorzijde (VGA)
 • Geotaggen
 • HD video-opname (720p)
 • Beeldstabilisator
 • Scènedetectie
 • Zelfontspanner
 • Naar web versturen
 • Glimlachdetectie
 • Sony Exmor R™ CMOS sensor
 • Vastleggen door aanraking
 • Scherpstellen door aanraking
 • Videolicht
 • Video-opname
 • Videostabilisator

Muziek              

 • Album art
 • Bluetooth™ stereo (A2DP)
 • Muziek tonen (MP3/AAC)
 • PlayNow™ store
 • SensMe™
 • Sony Ericsson Muziekspeler
 • TrackID™ muziekherkenning applicatie
 • xLOUD™ Ervaring

Internet            

 • Android Market™
 • Bladwijzers
 • Google™ search
 • Google Voice Search
 • NeoReader™ barcodescanner
 • Draaien & zoomen
 • Webbrowser (WebKit)

Communicatie             

 • Bellijst
 • Groepsgesprekken
 • Facebook™ applicatie
 • Facebook™ inside Xperia™
 • Google Talk™
 • Geluidsschild
 • Polyfone beltonen
 • Sony Ericsson Timescape™
 • Handsfree
 • Twitter™ (Timescape™ integratie)
 • Trilalarm
 • Klaar voor videochats

Messaging      

 • Gesprekken
 • E-mail
 • Google Mail™
 • Instant messaging
 • Afbeeldingsberichten (MMS)
 • Voorspellende tekstinvoer
 • Tekstberichten (SMS)

Design               

 • Automatisch draaien
 • Toetsenbord (op scherm, 12 toetsen)
 • Toetsenbord (op scherm, QWERTY)
 • Wallpapers met afbeeldingen
 • Reality display met Sony Mobile BRAVIA® Engine
 • Touchscreen
 • Wallpaper animatie

Entertainment

 • 3D games
 • Mediabrowser
 • Motion gaming
 • Radio (FM radio met RDS)
 • Videostreaming
 • YouTube™

Agenda

 • Wekker
 • Rekenmachine
 • Kalender
 • Documentbewerkers
 • Documentlezers
 • Digitale handleiding
 • Vluchtmodus
 • Google Calendar™
 • Google Gallery 3D™
 • Infinite button
 • Telefoonboek
 • Setup Wizard
 • Widget manager

Connectiviteit               

 • 3,5 mm audio jack
 • aGPS
 • Bluetooth™ technologie
 • DLNA gecertificeerd™
 • Google Latitude™
 • Google Maps™ met Street View
 • Media Transfer Protocol ondersteuning
 • Micro USB ondersteuning
 • Modem
 • Native USB tethering
 • Synchronisatie via Facebook™
 • Synchronisatie via Google™ Sync
 • Synchronisatie via Sony Ericsson Sync
 • Synchronisatie met computer
 • Synchronisatie via Exchange ActiveSync®
 • USB High speed 2.0 ondersteuning
 • USB massaopslag
 • Wi-Fi®
 • Wi-Fi® Hotspot functionaliteit
 • Wisepilot™ gesproken navigatie

Beeldscherm 

 • Reality Display met Mobile BRAVIA® Engine
 • 16.777.216 kleuren TFT
 • Capacitief touchscreen (multitouch)
 • 3,3 inch
 • 854 x 480 pixels
 • Krasbestendig mineraalglas

Geheugen       

 • Telefoongeheugen  (gebruiksvrij): Tot 300MB
 • Ondersteuning geheugenkaart: microSD™, tot 32GB
 • Meegeleverde geheugenkaart: 4GB microSD™

Accuduur         

 • Beltijd GSM/GPRS: Tot 6 uur 50 min*
 • Standby-tijd GSM/GPRS: Tot 430 uur*
 • Beltijd UMTS: Tot 7 uur*
 • Standby-tijd UMTS: Tot 440 uur*
 • Tijd muziek luisteren: Tot 36 uur
 • Tijd video afspelen: Tot 6 uur 45 min

* Volgens meettechniek accuduur van GSM Association. Accuprestaties kunnen variëren afhankelijk van netwerkomstandigheden, configuratie en telefoongebruik.

Netwerken     

 • UMTS HSPA 900, 2100
 • GSM GPRS/EDGE 850, 900, 1800, 1900
 • UMTS HSPA 850, 1900, 2100
 • GSM GPRS/EDGE 850, 900, 1800, 1900

Pakket

 • 1500mAh accu
 • Draagbare stereo handsfree
 • 4GB microSD™ geheugenkaart
 • Lader
 • Micro USB kabel voor opladen, synchronisatie en bestandsoverdracht
 • Documentatie voor gebruiker
 • (LiveSound™ in geselecteerde markten)

Smart Extra’s™ geschikt voor Xperia™ ray:

 • LiveSound™: Verkrijgbaar in geselecteerde markten als onderdeel van het pakket met de Xperia™ ray, waarmee de gebruiker de best mogelijke audio-ervaring krijgt in combinatie met een stijlvol, simpel design. De koptelefoon zorgt er ook voor dat de gebruiker op afstand applicaties van de telefoon kan openen middels haar LiveKey™ bediening, waarmee de gebruiker met slechts één druk op de knop haar applicaties kan openen. De adviesverkoopprijs van de LiveSound™ is 79 euro.
 • LiveDock™ biedt de gebruiker de mogelijkheid om haar Sony Ericsson smartphone naadloos in zijn of haar thuissituatie te integreren. Door zijn smartphone simpelweg met het docking station te verbinden, kan de gebruiker zijn applicaties openen vanuit de Android Market™ en tegelijk zijn telefoon opladen. De adviesverkoopprijs van de LiveDock™ is 49,90 euro.
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.