Nieuws
05 januari 2011 - Marc Wielaert

Sony Ericsson Xperia Arc gelekt!

Het kruit van Sony Ericsson op de CES in Las Vegas is ten dele al verschoten voordat de persconferentie van aankomende nacht begonnen is. Via de Russische site Gagadget.com zijn al veel details omtrent de Xperia Arc, voorheen bekend als X12 of Anzu naar buiten gekomen.

Naar verluidt gaat het om een ultradunne Android smartphone met een groot scherm waarvan de technologie met gebruikmaking van de ervaring van Sony verbeterd is. De naam Arc - als we ervan uit mogen gaan dat deze benaming klopt - heeft hij natuurlijk te danken aan zijn gebogen achterkant. Net als bij de X10 - en er zijn veel details die aan deze voorganger herinneren - zit het wat design betreft zo te zien weer helemaal goed bij deze nieuwe smartphone van Sony Ericsson.

Afgaand op de beschikbare foto's is het opmerkelijk dat de rug van het toestel nu hol is, waar Sony Ericsson eerst zo te spreken was over de "human curvature" vormgeving, met een juist iets bollere achterkant die wat prettiger in de hand moest liggen (wat overigens ook prima werkte).

De Arc wordt dan Sony Ericsson´s eerste smartphone op Android 2.3, draait op een 1GHz processor van Qualcomm en is voorzien van een groot 4.2 inch display - tot nog toe had alleen HTC smartphones met displays van een dergelijk formaat met de HD2 en later Desire HD. De resolutie is met 854x480 pixels een prima resolutie.

Nog even ter vergelijking, de HTC Desire biedt 800x480 pixels, de iPhone 4 voert - met heel wat kleiner scherm  - de lijst nog altijd aan met 960x640 pixels. De verbeterde beeldtechnologie is verder afkomstig van de Sony BRAVIA lijn, en daarmee onderstreept het bedrijf maar weer het praktisch voordeel van de joint venture met Sony. Het zou moeten leiden tot een scherper, en contrastrijker beeld, dat vooral voordelen biedt bij het afspelen van video.

Net als de Desire HD is Sony Ericsson's nieuwste paradepaardje uitgerust met een 8MP camera, maar gezien eerdere ervaringen met de fotokwaliteit van Sony Ericsson mag je gerust verwachten dat de resultaten een stuk beter zullen zijn. Het Russische artikel meldt verder dat Sony de Exmor R-technologie voor de camera leverde, een sensor die in 2009 in compact camera's werd gelanceerd en die een betere belichting in donkerder omstandigheden belooft.

De maten van het toestel zijn 125x63x9mm, waarbij - door zijn holle rug - het toestel op het smalste punt slechts 8,7mm meet. Daarmee is het toestel dus even slank als de iPhone 4, op het dunste punt zelfs nog wat slanker. Het toestel weegt nog maar 117 gram - 18 gram lichter dan de X10. De accu is 1500mAh sterk, Sony Ericsson levert een microSD-card van 16GB mee. Wat de hardware betreft ondersteunt het toestel verder DLNA (voor supersnelle draadloze dataoverdracht, een technologie die Samsung als eerste in de smartphone introduceerde, maar die mede door Sony is ontwikkeld) en HDMI (hoogwaardige tv-out, naar verluidt krijg je er geen kabel bij).

De meest in het oog springende overeenkomst met de X10 zijn de drie zilveren hardware buttons onder het display. Waar die bij de X10 nog vrij "recht" aandoen draagt de Arc ze - uiteraard - in een iets sierlijker, gebogen design. Onderin het display van de Arc vallen de vijf iconen op, waar dat er bij de de X10 nog vier zijn. Opvallend is ook de minijack ingang aan de linker zijkant van het toestel - die al eerder op een affiche in Las Vegas verried hoe slank de Arc in feite moest zijn.

Het is erg zuur voor Sony Ericsson dat ze hun eigen nieuws niet als eerste kunnen brengen, maar in deze wereldwijde business - met de inmiddels beruchte lekkage in Rusland - is het niet voor het eerst noch verwonderlijk dat dit nieuws al naar buiten gekomen is. Laten we hopen dat Sony Ericsson komende nacht nog meer leuke nieuwe gadgets in de aanbieding heeft, al zullen ze vermoedelijk niet zoveel impact hebben als dit uitgelekte nieuws rond de Xperia Arc. Hieronder staat nog een, eveneens uitgelekte, promovideo van het toestel.

Over de auteur: Marc Wielaert