Geruchten
08 oktober 2011 - Ron Smeets

Sony Ericsson wordt weer 'gewoon' Sony ?

Geruchten rondom een overname van Sony Ericsson vanwege de verslechterde relatie tussen de twee eigenaren, Sony en Ericsson dus, zijn de afgelopen jaren al meerdere keren opgedoken. Deels pure onzin of snel weer ontkent, maar soms ook ingegeven door bijzondere uitspraken van de verschillende CEO's van vooral Sony en Sony Ericsson.

De Wall Street Journal claimt nu echter te weten dat een overname van de Ericsson aandelen in Sony Ericsson, dat onlangs nog haar 10e verjaardag vierde, door Sony bijna rond is. De Japanse fabrikant zou (nog altijd) niet tevreden zijn met de gang van zaken en resultaten van de joint venture.

Daarnaast wil Sony, zo meldt de WSJ, graag weer de volledige controle krijgen over de mobiele tak van haar bedrijf. De belangrijkste reden daarvoor zou een verdere integratie met Sony's tablete, computer- en hand held gaming divisies zijn. Het grootste struikelblok waarover nog overeenstemming bereikt moet worden is de, hoe kan het ook anders ;-)), de patent portfolio van Ericsson. Die vertegenwoordigt een geschatte waarde van zo'n 1.7 miljard dollar (1.27 miljard Euro), maar volgens de WSJ (via blog.se-nse) komen de twee aandeelhouders daar binnenkort ook uit en zal het dus nog slechts een kwestie van tijd zijn voordat Sony Ericsson weer 'gewoon' Sony wordt.

De vraag is nu natuurlijk of een dergelijke move ook een positieve weerslag zal hebben op Sony Ericsson's producten en resultaten. Kijkend naar de prestaties van Sony als 'zelfstandige' mobiele telefoon fabrikant, dan is dat nog zeer twijfelachtig. Natuurlijk, ik spreek over een ver vervlogen tijdperk, voor oktober 2001, maar de toestellen die Sony in de jaren voorafgaand aan het huwelijk met Ericsson op de markt zette waren qua design en gebruiksvriendelijkheid niet bepaald toppers te noemen. Persoonlijk herinner ik mij vooral de CMD-X1000 en nog als de dag van gisteren. Die had weliswaar één feature die we ook vele jaren later nog terug zagen komen bij de P900 serie; de jog-dial button, maar het was een verschrikkelijk toestel om te gebruiken. Hij staat in mijn persoonlijke Top 5 van slechtste mobiele telefoons ook nog steeds, en met afstand, op nummer 1. Ok, zoals gezegd, dat was, medio-eind jaren 90 een heel ander mobiel tijdperk, maar toch, het waren vreselijke mobieltjes.

De mobiele successen voor Sony kwamen pas na het huwelijk met Ericsson. De toevoeging van Zweedse designers speelde daarbij, mijns inziens, een belangrijke rol en leidde ertoe dat Sony Ericsson met name in het midden van het eerste decennium van deze eeuw (2005 - 2007) tot de beste mobiele telefoon fabrikanten ging behoren. Hoe de eventuele deal om Ericsson uit te kopen ook uitvalt, ik hoop van ganser harte dat de design afdeling van Sony Ericsson in Zweden aan boord blijft. De tijd zal het leren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.