Nieuws
03 september 2010 - Ron Smeets

Sony Ericsson wil Android Smartphone marktleider worden

Het is altijd leuk als (medewerkers van) fabrikanten voorspellingen doen van toekomstige successen. OK, in het geval van Sony Ericsson is het meer het uitspreken van een ambitie dan een harde voorspelling, maar toch.

Tijdens een briefing in Beijing heeft CEO Bert Nordberg geroepen dat Sony Ericsson wereldmarktleider voor Android Smartphones wil worden. Volgens Nordberg (ik moet toch steeds weer aan The Naked Gun en OJ Simpson denken als ik deze naam hoor, maar dit ter zijde ;-)) heeft Sony Ericsson momenteel 17% van de Android Smartphone markt in handen en de marktleider 23%. Hij zei niet wie dat is.

Een verschil van 6% tussen de nummer 1 (HTC of Motorola) en Sony Ericsson lijkt overbrugbaar, maar we moeten natuurlijk wel even rekening houden met het feit dat de Android markt op dit moment maar vijf echte spelers kent die samen bijna 90% in handen hebben. Als de nummer één 23% heeft en Sony Ercisson 17% en ik ga er voor het gemak maar even van uit dat de nummer 2 (Motorola of HTC) ook groter is dan Sony Ericsson, dan heb je er dus al drie die binnen 6% van elkaar liggen. Als Samsung en LG dan de nummer 4 en 5 zijn (zij hebben nog niet zoveel Android Smartphones in hun collectie, maar timmeren met modellen als de Samsung Galaxy S en de LG Optimus Android wel hard aan de weg), dan zal Sony Ericsson haar handen meer dan vol hebben om de nummer 1 te worden.

Wat ze daarvoor in ieder geval zullen moeten doen is ervoor zorgen dat er meer Android 2.X toestellen in hun assortment komen. Met Android 1.6 modellen zoals de X10 en de X10 Mini (Pro) gaan ze het al snel niet meer redden ten opzichte van de concurrentie van met name HTC en Samsung. Motorola is natuurlijk vooral in de VS (weer) groot (aan het worden), maar dat is dan ook een markt van meer dan 200 miljoen potentiele smartphone kopers. Kortom, het zal mij benieuwen of Sony Ericsson op korte termijn ook met toestellen komt waarmee de uitspraken van CEO Nordberg kracht bijgezet kunnen gaan worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.