Nieuws
01 oktober 2011 - Ron Smeets

Sony Ericsson viert 10e verjaardag

Voor zover ik weet hebben ze geen groot feest gepland staan. Of ik ben ik er niet voor uitgenodigd, dat kan natuurlijk ook ;-))) Ik heb het over de verjaardag van Sony Ericsson. Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat Sony en Ericsson, op mobiel gebied, hun krachten bundelden.

In die tien jaar heeft Sony Ericsson de nodige successen gekend, maar er waren ook diepe dalen. Zo diep zelfs dat ik, en anderen met mij, in die periode regelmatig dachten dat ze de tiende verjaardag, als zelfstandige fabrikant van (smart)phones niet zouden halen. Ik heb hieronder kort een paar noemenswaardige momenten van Sony Ericsson op een rijtje gezet. Als een soort van verjaardagscadeautje ;-)

Zoals gezegd begon de samenwerking op 1 oktober 2001. Lang voordat Mobile Cowboys bestond en in een periode waarin Nokia nog de absolute en onbetwiste nummer 1 van de wereld was. Andere concurrenten, waarvan er een aantal, als mobiele telefoon fabrikant, al lang en breed vergeten zijn; Siemens en Philips, om maar eens twee 'kleine' namen te noemen ;-) Ow, en Samsung, nu met afstand de nummer twee van de wereld, was in 2001 ongeveer even groot als Sony Ericsson. Het eerste product van de Zweeds-Japanse samenwerking was de T68i (foto hieronder), een toestel dat nog door Ericsson ontworpen was, maar, rond de kerst van 2001 onder de nieuwe merknaam op de markt kwam en waarvoor je een losse camera module kon kopen zodat je ook een heuse camphone had.

De grootste successen boekte Sony Ericsson in de periode tussen 2005 en 2007 met toestellen als de Walkman- en Cybershot Phones, maar zeker ook de P800 en P900 series. Allemaal succesnummers die ervoor zorgden dat de Zweeds-Japanse combinatie een gevestigde naam werd in het telecom landschap. Zelf heb ik ze ook allemaal, privé en zakelijk, en met veel plezier gebruikt. Sony Ericsson maakte mooie, functionele, mobiele telefoons die ook nog eens goed verkochten. In die jaren was de Zweeds-Japanse fabrikant ook de nummer vier van de wereld, achter Nokia, Motorola en Samsung, maar nog vóór LG en RIM (BlackBerry). Apple bestond, als telefoon fabrikant toen nog niet (in 2007 wel, maar nog niet wereldwijd actief).

SE-P800-P900-a (foto: PocketInfo)

Vanaf 2008 ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met Sony Ericsson. Het gebrek aan een modern Smartphone OS, dito toestellen en nogal wat soft- en hardware problemen met toestellen als de C905, de Aino en, in 2007 al, de S500i zorgden er uiteindelijk voor dat men uit de top 5 van succesvolle (gerekend naar toestelverkopen) fabrikanten viel, voorbijgestreefd door Apple en RIM. Voor wat betreft de touchscreen smartphones mag dat zeker bijzonder genoemd worden want met de P800 en P900 series had Sony Ericsson in 2004 en 2005 al bewezen de juiste kennis en ontwerpers in huis te hebben om goede touchscreen toestellen te maken, ook in 2007 nog toen de P1i zijn intrede deed. Het ging dan ook voornamelijk mis op software gebied. Het, toen zeker nog, niet voor touchscreen geschikte Symbian, en buggy Windows Mobile 6  konden niet tippen aan de nieuwe spelers met iOS en Android. Mooi waren de toestellen nog steeds, en daarvoor werden ze door de kenners ook nog steeds beloond met goede kritieken (qua design), maar de consument wilde duidelijk iets anders.

In 2010 werd het besluit genomen om Android als smartphone OS te 'adopteren' en dat resulteerde, na wat opstartproblemen met de eerste serie Androids, en het inhalen van de opgelopen achterstand, tot een kleine comeback. Momenteel wordt er weer een beetje winst gemaakt en met toestellen als de Xperia Arc (foto hieronder), de Xperia Mini Pro en Xperia Ray heeft Sony Ericsson weer toestellen die zich serieus met de concurrentie kunnen meten.

Een punt dat ik hierboven al een paar keer aangestipt heb, maar nog even over wil uitwijden, is het feit dat Sony Ericsson, ook in de periode dat het echt slecht ging, er altijd in is blijven slagen om toestellen te ontwerpen met een duidelijk eigen gezicht. Een Sony Ericsson herken je eigenlijk in één oogopslag tussen tientallen andere toestellen. Neem bijvoorbeeld de Xperia Arc of de Xperia Mini Pro. Iets dat je van sommige andere (Aziatische) fabrikanten bepaald niet kan zeggen. Ook nu de smartphone's eigenlijk allemaal niet meer zijn dan grote zwarte display's aan de voorzijde. Over het algemeen is de gemiddelde reactie van iedereen die ik een (nieuwe) Sony Ericsson laat zien telkens hetzelfde. Mooi, maar ik ken ze eigenlijk niet (meer). En dat is volgens mij precies waar Sony Ericsson de komende tien jaar (en sneller) hard aan zal moeten werken willen ze de 20e verjaardag ook nog kunnen vieren. Enfin, vandaag is Sony Ericsson dus jarig en daarbij hoort natuurlijk een biertje ;-)) Gefeliciteerd!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.