Toestellen
21 november 2007 - Ron Smeets

Sony Ericsson S500i toetsenbord mishandeld

Dit is misschien wat cru gesteld, maar na de vele klachten die de afgelopen maanden onder andere bij ons (en Sony Ericsson) binnengekomen zijn over de brekende toetsen op de S500i en W580i is dat wel precies wat we met een testmodel dat Sony Ericsson ons opgestuurd heeft gedaan hebben.

Volgens de fabrikant lag het probleem eerst aan de gebruikte verflaag op de toetsen, maar aanpassingen daaraan losten het probleem nog steeds niet helemaal op. Daarna heeft men het toetsenbord compleet aangepast en dat lijkt, zoals wij het nu kunnen beoordelen, meer soelaas te bieden.

De afgelopen anderhalve week heb ik samen met mijn dochter, die veel sneller SMS’t dan ikzelf ;-), de toetsen van de S500i duizenden keren gebruikt en tot op dit moment zijn ze allemaal nog in perfecte staat. Dat wil zeggen, op wat krasjes in de verf na die veroorzaakt zijn door onze nagels, een pen en een paperclip (zie ook de foto's hierboven en -onder). Tja, ik had al gezegd dat we het toestel ‘zwaar mishandeld’ hebben.

Overigens denk ik dat de problemen deels ook veroorzaakt zijn door de combinatie van verkeerde verf, materialen EN het feit dat je de toetsen min of meer naar binnen kunt buigen door er met twee nagels links en rechts van het cijfer dat er op staat gelijktijdig op te drukken. Dit kan natuurlijk gebeuren als je snel SMS’t en daarbij twee naast elkaar liggende toetsen wilt indrukken maar ‘verkeerd uitkomt’ met je vingers. Elke toets heeft namelijk links en rechts van het ‘drukpunt’ ietwat speling (in de hoogte).

Enfin, zoals gezegd lijkt het er nu sterk op dat de problemen voorgoed verholpen zijn. Blijft wel het feit dat iedereen die een toestel heeft aangeschaft dat geproduceerd is vóór week 37 (week 34 voor de W580i) nog steeds in de problemen kan komen.

Inmiddels zijn er ook verhalen bekend van kopers die hun toestel al meerdere keren ter reparatie hebben moeten aanbieden omdat de problemen toch nog blijven terugkeren. En dat is natuurlijk bijzonder vervelend. Het heeft er dus alle schijn van dat sommige reparateurs niet op de hoogte zijn over hoe de problemen voorgoed te verhelpen zijn of stug 'oude onderdelen' blijven hergebruiken.

Bovendien zijn er zelfs winkels die letterlijk zeggen dat er niets aan te doen is en dat het niet (meer) onder de garantie valt. Dat is dus pertinent onjuist! Sony Ericsson heeft eerder al duidelijk verklaard dat alle probleemgevallen, mits het toestel natuurlijk niet door een andere oorzaak kapotgegaan is, onder garantie gerepareerd zullen blijven worden.

Eerder vroegen wij al aan de fabrikant in Nederland waarom men er niet voor gekozen heeft om de foutieve modellen terug te roepen. Sony Ericsson zei daarop dat het aantal klachten dat men ontvangen heeft daarvoor niet groot genoeg was. Jammer want volgens ons had dit, vanaf het moment dat de problemen dus definitief opgelost waren, veel ellende kunnen besparen. Ik ben ervan overtuigd dat Sony Ericsson door deze aanhoudende problemen diverse klanten verloren heeft.

Ik blijf het dan ook bijzonder vreemd en onbegrijpelijk vinden dat Sony Ericsson niet toch alsnog besloten heeft de ‘foute’ modellen van de S500i en W580i uit de handel te halen.

Conclusie: De toestellen die momenteel van de productieband rollen lijken verlost te zijn het probleem van de brekende toetsen, maar in de winkels zijn mogelijk nog steeds 'foute' toestellen te koop en reparatie, hoewel gratis, biedt nog steeds geen definitieve garantie dat je een 100% klachtenvrije S500i of W580i koopt of gerepareerd retour krijgt.

Kortom, nog steeds genoeg redenen om Sony Ericsson tot verdere actie aan te sporen om ook de andere 'losse eindjes' van deze probleemgevallen aan elkaar te knopen en op te lossen.Gerelateerde links:
Oproep aan iedereen met een S500i of W580i
Keypad problemen S500i en W580i nu echt opgelost?!
Ook brekende toetsen op de W580i van Sony Ericsson
Keypad Sony Ericsson S500i breekt te makkelijk
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.