Toestellen
24 juli 2009 - Dennis De Vries

Sony Ericsson: Prima telefoons die niemand wil

Aangezien het crisis is, is alles waar een Euro of dollar teken voor staat groot nieuws. Zo ook de kwartaalverslagen van telefoonfabrikanten.

Terwijl ze bij Apple en RIM in polonaise liepen, was het met name bij Sony Ericsson algehele malaise.

Is er iets mis met Sony Ericsson telefoons ofzo? De mensen die er verstand van hebben zeggen van niet. Op vergelijkingssite BesteProduct.nl worden scores van telefonievakbladen uit heel Europa bijgehouden. Sony Ericsson komt erg goed uit de verf, en maakt volgens deze bladen zelfs de beste mobieltjes die gemiddeld beoordeeld worden met een 7,5.

Niks mis mee, zou je zeggen. Maar diezelfde site verzamelt ook gebruikerservaringen van kieskeurig.nl. Die laten een heel ander beeld zien. Werden Sony Ericsson toestellen vorig jaar nog beoordeeld met gemiddeld een 8,4, dit jaar krijgt de fabrikant een 7,7 van zijn klanten. Van de Sony Ericsson smartphones, met onder andere het vlaggenschip de Xperia X1 (foto), wordt gehakt gemaakt door de gebruikers. De 9,1 van vorig jaar is gezakt naar een 6,5.

En zeker op het gebied van smartphones is geld te verdienen, zo bewezen Apple en RIM. Met een beperkte line-up van enkele goede toestellen maken ze enorme winst, zo blijkt uit dit artikel van de Wall Street Journal. Vooral exclusieve deals met telco’s blijken uitermate lucratief. Hoe vervelend die soms ook zijn. Maar de nieuwe Blackberrys en vooral de Apple telefoon worden ook voorafgegaan door een enorme ‘buzz’ die bij bijna alle Sony Ericsson toestellen ontbreekt. Deze toestellen moeten het doen met weinig tot de verbeelding sprekende namen als C905, W995 of X1 terwijl de concurrenten lopen te patsen met ‘Storm’, ‘Bold’ en ‘iPhone’. En SE-toestellen verschijnen bijna geruisloos voor de consument in de winkel, waar blijkbaar steeds meer mensen ze laten liggen.

Kenners zijn het er over eens: Sony Ericsson maakt heel goede toestellen. Gebruikers zijn het er ook over eens: de boel holt achteruit. Het is voor Sony Ericsson te hopen dat de lang geleden aangekondigde Aino, Satio en Yari niet te laat komen en dat de X2 en X3 wel genoeg van de ‘buzz’ kunnen profiteren. Anders holt de boel inderdaad achteruit.

Over de auteur: Dennis De Vries