Nieuws
10 februari 2012 - Ron Smeets

Sony (Ericsson) poll: Waarom blijven (verkoop)successen uit?

Sony (Ericsson) toestellen worden al vele jaren geprezen om hun (unieke) design en (hardware) kwaliteit. Toch blijft het succes van de Japanse (en tot voor kort natuurlijk ook Zweedse) fabrikant in Nederland (ver) achter bij dat in sommige andere landen.

De fabrikant heeft in de Nederlandse (smartphone) markt een relatief bescheiden positie. Het marktaandeel schommelt al een paar jaar rond de 3% (smart- en feature phones bij elkaar geteld) terwijl sommige toestellen toch echt niet onder doen voor die van bepaalde concurrenten, zeker als je kijkt naar het design, hoewel dat natuurlijk ook een kwestie van smaak is.

In 2009 schreef Cowboy Dennis al eens zijn verbazing uit over de 'prima telefoons die niemand wil' van Sony Ericsson. Het is bekend dat Sony (Ericsson) tussen 2009 en 2011 nogal wat problemen gehad heeft met de transitie van haar eigen smartphone OS naar Android. Daarnaast was de keuze voor Windows Mobile met de Xperia X1 destijds ook niet echt een gelukkige. De fabrikant is duidelijk te laat op de Android trein gesprongen, maar de afgelopen 12 maanden hebben ze toch een aardige inhaalslag gemaakt. Dat komt echter nog niet tot uiting in de verkoopcijfers en het (Nederlandse) marktaandeel van Sony (Ericsson). Mijns inziens niet helemaal terecht, maar wie ben ik ;-)))

Ik zou nu van jullie, de lezers, wel eens willen weten waarom Sony (Ericsson) geen echte succesnummers (qua verkoopaantallen en marktaandeel dus) meer kent. De nieuwe poll geeft een aantal mogelijke oorzaken. Daarbij heb ik de marketing strategie (Samsung hanteert bijvoorbeeld een bijzonder aggressieve marketing strategie en ook Nokia heeft de afgelopen weken bijzonder veel geld gestoken in de promotie van haar Lumia 800) even buiten beschouwing gelaten, alhoewel dat zeker ook mee speelt. Toestellen die veel opduiken in reclame uitingen en/of prominent gepushed worden in de winkels (al dan niet met de ondersteuning van bonus regelingen) verkopen natuurlijk beter dan toestellen die wat meer op de achtergrond gepromoot worden. Dat is bekend, maar wat zijn mogelijke andere oorzaken voor het uitblijven van Sony (Ericsson) successen?

Enfin, laat je stem maar 'horen' in onze poll! Ook als je wel een Sony (Ericsson) fan bent natuurlijk.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.