Entertainment
23 september 2009 - Ron Smeets

Sony Ericsson PlayNow Plus of Nokia Comes With Music? UPDATE

UPDATE (24-09, 17u15) Naar aanleiding van onderstaand artikel en de reacties kreeg ik vandaag een telefoontje van Nokia (niet geheel onverwacht natuurlijk ;-)) De Finse fabrikant liet weten dat er al een oplossing bedacht was voor het 'probleem' voor klanten die voor het Hi-Comes With Music abonnement kiezen waarbij je dus na 1 jaar niet meer gratis mag downloaden maar wel nog steeds de 9.95 per maand moeten betalen voor Eindeloos Online.

Welnu, die klanten krijgen na 12 maanden de mogelijkheid om toch onpeperkt gebruik te blijven maken van Comes With Music. Dat kost dan wel 9,95 per maand extra (bovenop de abonnementskosten voor het Hi abonnement en Eindeloos Online). Voor iemand die maandelijks meer dan 1 CD 'koopt' is dat natuurlijk een prima oplossing, maar je moet het natuurlijk wel effe weten. Bij deze dus. Natuurlijk is hiermee een belangrijk nadeel van de Hi-Comes With Music aanbieding uit de wereld geholpen. Zei het, dat het je natuurlijk wel weer extra geld gaat kosten. Niet veel, en je hebt het snel terug verdiend, maar het is wel handig dat je dat weet voordat je je keuze maakt, toch? Natuulijk wil ik nog steeds horen en lezen welke aanbieidng/abonnement jullie nu de beste van de twee vinden. Blijf vooral reageren dus.

Sony Ericsson en Nokia introduceerden onlangs beiden een hun nieuwe mobiele muziekwinkels. De een, Nokia Comes With Music, samen met Hi, de ander, Sony Ericsson PlayNow Plus met T-Mobile. Beiden hebben voor- en nadelen, zowel financieel als in het gebruik. Welke is beter? En, belangrijker nog, gaat de Nederlandse mobiele muziekluisteraar er wel warm voor lopen? Lees onderstaand artikel en stem op onze nieuwe poll.

Gisteren organiseerde Nokia in de MTV studio's een feestje voor de retailbranche ter gelegenheid van de introductie van Comes With Music in Nederland. Tijdens de party had ik even een discussie met een van de Nokia medewerkers over de aanbieding die hier in Nederland, exclusief met en voor Hi, bedacht is. Aan de Nokia-Hi aanbieding kleeft, mijns inziens, een heel groot nadeel. Je moet namelijk een tweejarig contract afsluiten voor het toestel, je belbundel, Eindeloos Online Internet en de Comes With Music service. Vervolgens mag je alleen gedurende de eerste 12 maanden van dat contract (onbeperkt) muziek downloaden uit de Nokia Music Store. OK, het tweede jaar kun je voor hetzelfde geld nog steeds Mobiel Internetten, maar je (Nokia) muziekbibliotheek verouderd. Het wordt nog niet met zoveel woorden door Nokia en Hi bevestigd, maar mocht je het tweede jaar ook willen blijven downloaden dan zul je hoogstwaarschijnlijk je contract moeten upgraden of gaan werken met (prepay) download vouchers. Niet echt gebruiksvriendelijk als je het mij vraagt.

Een van de alternatieven, buiten illegaal downloaden, is de Sony Ericsson PlayNow Plus service die de Zweeds-Japanse fabrikant onlangs exclusief met T-Mobile introduceerde in Nederland. Daar moet je ook betalen voor het toestel, de beldundel en een web 'n walk data abonnement, maar je mag vervolgens wel gedurende de gehele contractduur (2 jaar) onbeperkt muziek blijven downloaden. Natuurlijk heeft ook de Sony-Ericsson-T-Mobile variant een nadeel. De muziek die je daar download is niet DRM vrij en als je je abonnement stopzet of opzegt na 2 (of meer) jaar, dan mag je maar een deel van alle gedownloade muziek (maar dan wél DRM vrij) houden. Het komt neer op 100 songs per zes maanden dat je contract gelopen heeft.

Als ik zou moeten kiezen, dan koos ik toch voor de Sony Ericsson variant. Als muziekliefhebber wil ik namelijk wel altijd toegang hebben tot de meest actuele muziek en een 'All-You-Can-Eat' aanbieding moet ook echt 'All-You-Can-Eat' blijven, gedurende de gehele contractperiode. Maar, zoals gezegd, ik hoor (lees) natuurlijk graag wat jullie hier van vinden. Als jij nu voor de keuze zou staan om een nieuw toestel met abonnement en onbeperkte muziekservice aan te schaffen. Zou je dan voor Nokia Comes With Music kiezen of toch voor Sony Ericsson Play Now Plus? Of geen van beiden? Stem in onze poll en/of laat een reactie achter.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.