Nieuws
20 januari 2011 - Ron Smeets

Sony Ericsson maakt nog steeds een bescheiden winst

Sony Ericsson heeft vanochtend de resultaten over het vierde kwartaal van 2010 gepubliceerd en hoewel de Zweeds Japanse fabrikant het vierde opeenvolgende kwartaal met winst mocht bijschrijven hield het niet echt over.

In Q4 verkocht Sony Ericsson 11.2 miljoen toestellen, 800.000 meer dan een kwartaal eerder, maar 3.4 miljoen minder dan een jaar eerder. Dat laatste heeft natuurlijk nog steeds te maken met het inkrimpen van de toestelportfolio, begin 2010. Financieel gezien boekte Sony Ericsson in Q4 8 miljoen Euro netto winst. Een jaar geleden was dat nog een verlies van 167 miljoen.

In 2010 verkocht de Zweeds-Japanse fabrikant uiteindelijk 43.1 miljoen toestellen. Goed voor een omzet van 6.3 miljard en een, bescheiden, netto winst van 90 miljoen Euro. Vergeleken met 2009 daalde het aantal verkochte toestellen met 14 miljoen, maar boog Sony Ericsson een netto verlies van 836 miljoen om in een winst van 90 miljoen dus.

Al met al denk ik dat ze bij Sony Eicsson nog lang niet tevreden zullen zijn, maar het lijkt er vooralsnog op dat ze het hoofd boven water weten te houden. Vier kwartalen winst op rij in 2010 voor een fabrikant die een jaar eerder diep in de put zat en dan ook nog eens met een toestel op de proppen kwam dat, softwarematig, niet echt met de concurrentie mee kon (de Xperia X10 en diens Android upgrade troubles), is zo slecht nog niet. Met nieuwe, up-to-date, toestellen zoals de Xperia Arc, de eerder vandaag uitgelekte Vivaz 2 en de al diverse malen gelekte Xperia Play zou 2011 er mogelijk weer iets rooskleuriger uit kunnen gaan zien.

Hieronder een overzicht van de resultaten over (Q4) 2010: SE-Q4-2010-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.