Nieuws
17 oktober 2008 - Ron Smeets

Sony Ericsson maakt geen winst meer

Vandaag heeft Sony Ericsson de meest recente kwartaalcijfers bekend gemaakt en net als Q2 heeft de Zweeds-Japanse fabrikant ook Q3 met  verlies moeten afsluiten.

Vergeleken met een jaar eerder is de winst in het derde kwartaal dus met ruim 108% gedaald, van 393 miljoen in 2007 naar -33 miljoen in 2008.

Daarbij moet overigens wel gezegd worden dat Sony Ericsson het afgelopen kwartaal 35 miljoen Euro heeft uitgegeven aan de reorganisatie van het bedrijf. Zonder die kosten zou men dus 2 miljoen Euro winst geboekt hebben. Maar ook dat is 99.5% minder dan over dezelfde periode vorig jaar.

Net als bij Nokia valt het met de aantallen toestellen die verkocht worden nog wel mee. In vergelijking tot een jaar geleden heeft Sony Ericsson maar 200.000 toestellen minder verkocht en vergeleken met het vorige kwartaal zijn er zelfs zo'n 1.3 miljoen toestellen meer over de toonbank gegaan.

Het grote verschil zit 'm, en ook dat is een trend die we bij alle fabrikanten zien, in de gemiddelde prijs per toestel. Lag die vorig jaar nog op 120 Euro, nu is dat nog slechts 109 Euro.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.