Entertainment
24 september 2008 - Ron Smeets

Sony Ericsson introduceert Unlimited Music Download

Dinsdag avond presenteerde Sony Ericsson in Kopenhagen haar nieuwste PlayNow diensten.

De meest spraakmakende aankondiging was zonder enige twijfel de komst van een Unlimited Download Service ofwel PlayNow Plus. Deze dienst is nog het best te vergelijken met de Nokia Comes With Music service. Je koopt een toestel met abonnement en gedurende de looptijd van het abonnement kun je ongelimiteerd (en zonder extra kosten) beschikken over alle muziek die in de PlayNow Arena te koop is.

Bovendien wordt het toestel standaard al volgestopt met de 1000 meest populaire nummers van dat moment. Vooralsnog gaat Sony Ericsson dit uitrollen in combinatie met de W902 walkmanphone, een toestel met 8GB intern geheugen.

Mocht je aan het eind van de contractperiode besluiten het abonnement niet te verlengen dan ontvang je de 300 meest afgespeelde nummers DRM-vrij op het toestel (en je PC). De overige muziek die je gedownload hebt raak je dan weer kwijt.

PlayNow Plus download in actie

PlayNow Plus wordt binnen enkele weken het eerst in Zweden gelanceerd via Telenor. De kosten voor het ongelimiteerd downloaden van muziek (het geldt dus niet voor games, ringtones en andere content uit de PlayNow Arena), bedragen zo'n 15 Euro per maand, bovenop de abonnementsprijs voor bellen en SMS-en.

Het is de bedoeling dat PlayNow Plus begin volgend jaar ook in Nederland en België uitgerold gaan worden. Op dit moment is echter nog niet bekend wat de service hier gaat kosten en welke provider(s) het gaan verkopen.

Daarnaast maakte de Sony Ericsson ook bekend dat de 'standaard' content service die momenteel alleen nog in de Scandinavische landen actief is, PlayNow Arena, nog voor het eind van dit jaar ook in Nederland en België gelanceerd zal worden.

In de PlayNow Arena kun je voor 99 cent per nummer DRM vrije muziek kopen die je dus vrij kunt gebruiken op je mobiel, PC en andere MP3 of multimedia spelers. Het andere grote voordeel van PlayNow Arena in vergelijking met bijvoorbeeld iTunes of de Nokia Music Store is het feit dat het Sony Ericsson gelukt is om alle grote platenmaatschappijen aan boord te trekken. Dit betekent dus dat je kunt kiezen uit meer dan 5 miljoen nummers van nagenoeg alle grote en lokale artiesten. Daarnaast biedt PlayNow Arena ook een groot aanbod aan games, ringtones, wallpapers en toestel thema's.

Het zal mij benieuwen of het Sony Ericsson op deze manier wél gaat lukken om een succesvolle content service in de markt te zetten. Behalve iTunes (dat al zo'n zeven jaar bestaat) is dat namelijk nog geen enkele toestel fabrikant of telco echt gelukt. OK, tijdens de presentatie werd melding gemaakt van het feit dat er inmiddels al zo'n 200 miljoen PlayNow geschikte toestellen verkocht zijn en die tot nu toe goed waren voor iets meer dan 200 miljoen (betaalde) downloads per jaar, maar als je even rekent (niet zo moeilijk ;-)) dan komt dat dus neer op een gemiddelde van 1 download per verkocht toestel per jaar. En dan klinkt dat getal van 200 miljoen ineens een stuk minder indrukwekkend, toch?

Wat denken jullie? Heeft de nieuwe PlayNow Arena setup met z'n DRM-vrije muziek en/of de PlayNow Plus service waarbij je dus gedurende de contractperiode van je mobiele abonnement voor ca. 15 Euro ongelimiteerd toegang hebt tot meer dan 5 miljoen songs een kans van slagen bij ons in Nederland en België? Ik moet het eerst nog maar een zien.

PlayNow Plus demo

De playNow Arena waar later op de avond nog een populaire Zweedse zangeres optrad.Gerelateerde links:
PlayNow Arena demo video
Sony PlayNow Arena biedt 1 miljoen DRM-vrije songs
Sony Ericsson PlayNow als versiertruuk
Veel nieuwe content in Sony Ericsson's PlayNow Arena

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.