Toestellen
13 oktober 2011 - Ron Smeets

Sonim XP3340 SENTINEL; voor risicovolle omgevingen

Sonim maakt robuuste, schier onverwoestbare mobiele telefoons. Geen design hoogstandjes, maar toestellen voor bouwakkers, begbeklimmers en andere mobiele bellers die in omgevingen vertoeven waar toestellen blootgesteld kunnen worden aan ontberingen waar de gemiddelde Nokia, HTC of Samsung het loodje zou leggen.

Vandaag heeft Sonim de XP3340 SENTINEL gepresenteerd. Net als alle andere XP modellen ook weer waterdicht, shockproof en stofvrij, maar dan met een aantal speciale knoppen om in noodgevallen hulp te kunnen bieden.

Nee, het toestel zelf biedt natuurlijk geen hulp, maar zorgt, bij het indrukken van de juiste knop ervoor dat de juiste personen of hulpdiensten ingeschakeld worden. Daarvoor heeft de XP3340 SENTINEL drie knoppen. Druk je op de Rode knop dan zeg je feitelijk HELLUP!!! en gebeurt het volgende:

In noodgevallen drukt de gebruiker op de speciale rode toets op de zijkant van de telefoon, ook als het toetsenbord is vergrendeld. De GPS locatie van de gebruiker wordt verzonden naar de meldkamer, waar de positie wordt weergegeven op een kaart met andere relevante gegevens. Een oproep via de luidspreker wordt automatisch opgezet naar de meldkamer om hulp in te roepen. Na het gesprek zal GPS tracering worden voortgezet tot het incident is opgelost en de telefoon op afstand opnieuw is ingesteld.

De oranje toets is voor toezicht en extra ondersteuning:
Oranje Alert Toets: met de oranje toets kan de alleenwerker meer toezicht verzoeken als een risicovolle situatie wordt ingegaan. De monitoring dienst traceert de werker en herinnert de gebruiker eraan het toetsenbord te gebruiken om zijn veiligheid te bevestigen.

Groene Toets: De groene toets kan gebruikt worden om aan te geven dat de gebruiker is gestart of al klaar is met zijn werkronde, of om aan te geven dat de gebruiker nog veilig is.

Enfin het moge duidelijk zijn dat de Sonim XP3340 SENTINEL vooral bedoeld is voor mobiele bellers die op zoek zijn naar een toestel dat meer doet dan bellen alleen. Denk aan de vele 'Lone Workers' zoals beveiligingsmensen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.