Toestellen
22 september 2011 - Ron Smeets

Sonim XP1301 Core met NFC gepresenteerd

Ok, uiterlijk zie je weinig verschil aan de diverse Sonim toestellen die de afgelopen maanden en jaren gepresenteerd zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het robuuste ontwerp. Een toestel dat tegen de meest extreme onstandigheden (water, stof, vallen etc) bestand moet zijn kan nauwelijks verpakt worden in een ander jasje dan hetgeen we bij de gemiddelde Sonim zien.

Enfin, vandaag heeft Sonim dus haar eerste, schier onverwoestbare, toestel met NFC support gelanceerd, de Sonim XP1301 Core.

Naast de, bekende, specs zoals een accu met extreem lange stand-by tijd (tot twee weken, maar dan zonder NFC of continu GPS gebruik), een Gorilla Glas display, IP68 certificering, voor gebruik in extreme omgevingen waar warmte, water, stof en schokken aan de orde van de dag zijn ;-)), heeft de XP1301 Core ook de volgende NFC functies:
- 13.56MHz NFC Forum tags Type 1 tot Type 4 (NXP MiFare/Sony Felica)
- ISO 14443 A/B, ISO 15693 en ISO 18092  
- Tag reader & writer diensten
- Applicatie omgeving: Java 2 Mobile Edition (J2ME) met gebruik van JSR257 API     
- NFC applicaties kunnen op de achtergrond draaien, zelfs wanneer deze niet worden weergegeven op het scherm – en wanneer  gecertificeerd door Sonim, kunnen deze worden geconfigureerd om automatisch te starten bij het aanzetten van de telefoon, waardoor de werker de applicatie niet meer uit een menu hoeft te selecteren.
- Langste batterij levensduur voor NFC gebruik van welke mobiele telefoon dan ook: tot 5 dagen continue NFC gebruik met 20 tag reads en server updates per uur.
Toonaangevende 4cm NFC tag reading reikwijdte en 99% gemeten NFC leesbetrouw-baarheid

Als je, zoals hierboven al gemeld, de NFC functie niet gebruikt kan het toestel tot 800 uur stand-by tijd leveren. Met continu NFC gebruik hoef je hem volgens Sonim echter ook maar één keer in de vijf dagen op te laden, maar dat zal ook afhangen van het andere gebruik (bellen, GPS en dergelijke). De Sonim XP1301 Core is per direct te koop en kost, los, 355 Euro (adviesprijs, inclusief BTW).

    Over de auteur: Ron Smeets
     
    Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.