Toestellen
05 oktober 2010 - Ron Smeets

Sonim XP1300 CORE is weer iets onverwoestbaarder

Gisteren presenteerde Sonim haar nieuwste 'onverwoestbare' mobieltje hier in Nederland. De Sonim XP1300 CORE is 's werelds eerste mobiele telefoon die aan de IP68 certificering voldoet, wat zoveel betekent dat dit toestel weer beter bestand is tegen stof, zout, zand, water, kou, hitte, trillingen en andere 'martelingen' ;-)

Wat ook verbeterd zou zijn (heb ik nog niet kunnen testen) is de Bluetooth synchronisatie. Bij vorige Sonim toestellen werden niet altijd alle gegevens (zoals contacts) gesynchroniseerd met Bluetooth handsfree sets.

Behalve die verbeterde robuustheid en software specs vallen bij de Sonim XP1300 CORE ook nog twee bijzondere veranderingen op, vergeleken bij eerdere Sonim toestellen.

Ten eerste is de prijs een stuk vriendelijker geworden. De Sonim XP1300 CORE gaat, los, 269 Euro (adviesprijs) kosten. Dat is toch zo'n 100 tot 130 Euro minder dan de prijskaartjes die aan andere Sonim's hangen. OK, 269 Euro klinkt voor een non-smartphone nog steeds als een hoop geld, maar dergelijke mobieltjes zijn natuutrlijk ook bedoeld voor hele specifieke gebruikers (bouwvakkers, bergbeklimmers, havenarbeiders en iedereen die in ruige omgevingen werkt). Inmiddels zijn er ook nog goedkopere alternatieven, zoals de Nokia 3720 en de Samsung B2100, maar die toestellen zijn een stuk minder robuust dan de gemiddelde Sonim. Leuk voor in de tuin of naast het zwembad, maar zeker niet voor ín het zwembad of ónder de grond ;-)

De tweede verandering die Sonim met de introductie van de XP1300 CORE doorvoert is een aanpassing in de '3 jaar onvoorwaardelijke garantie'. Die gaat namelijk niet meer gelden voor toestellen waarvan aangetoond kan worden dat ze 'moedwillig vernield zijn', aldus Roy Vervenne van Sonim. Tot nu toe werd elk kapot toestel dat bij Sonim binnen kwam altijd gerepareerd of vervangen. Volgens Sonim heeft de wijzigiging van de garantievoorwaarden niet zozeer te maken met het 'misbruik' ervan (dat ligt tussen de 3.5 en 4%) maar wil de fabrikant haar klanten op deze manier duidelijk maken dat de robuuste mobieltjes tegen veel bestand zijn maar dat het natuurlijk niet de bedoeling is om dat dagelijks 'uit te proberen'. In de praktijk zal de nieuwe garantieregeling vooral van toepassing zijn op klanten die hun Sonim binnen afzienbare tijd meerdere keren ter reparatie aanbieden. "Wij zullen alle defecte toestellen normaal blijven repareren en vervangen, maar in sommige gevallen gaan wij wel de discussie aan met klanten als wij vermoeden dat opzet in het spel is", aldus Roy Vervenne van Sonim.

De specs van de Sonim XP1300 CORE:
- IP68 Certificering
- 2 inch QVGA Gorilla Glass display
- quad-band GSM
- Bluetooth 2.1
- 3.5mm Audio aansluiting
- LED lamp
- 1750 mAH accu voor 18 uur spreek- en 800 uur stand-by tijd

Sonim-XP1300-CORE-front Sonim-XP1300-CORE-side Sonim-XP1300-Core-Back

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.