Nieuws
30 december 2014 - Ron Smeets

Soms zit het goede nieuws in een klein hoekje Apple en Samsung het populairste kerstkado, maar Lumia stond op drie

Ok, de meet methode is niet helemaal waterdicht. Voor onderstaande 'cijfers' werd namelijk uitgegaan van data die, wereldwijd, verzameld is uit zo'n 600.000 apps in de zeven dagen voorafgaand aan de eerste Kerstdag (die ook meegerekend). Vervolgens werd gekeken naar 'nieuwe' toestellen die dus voor het eerste een of meerder van die 600.000 apps installeerden. Er van uit gaande dat alle toestellen die in deze periode, en dan natuurlijk vooral de dag van Kerstavond en eerste Kerstdag, geactiveerd werden ook echt nieuw uit de verpakking kwamen, kun je dan berekenen hoe de verhoudingen liggen tussen de diverse merken.

Het lijstje met 'best verkochte' smartphones, vermoedelijk als kerstcadeau dus, ziet er dan als volgt uit. Apple was met 51.3% verreweg het populairst, gevolgd door Samsung met 17.7%. En dan komt het goede nieuws waar ik in de titel al naar refereerde. Het blijkt namelijk dat Nokia/Microsoft Mobile met de Lumia de op twee na meest verkochte smartphone was deze Kerst; 5.8%. Sony (1.6%) en LG (1.4%) ver achter zich latend.

Zoals gezegd, de manier waarop deze verkoop marktaandelen tot stand komen is niet helemaal waterdicht. Daarnaast is het uiteraard een momentopname en waar ook zeker nog rekening mee gehouden moet worden is het feit dat in Azië (China, Japan, India) waar doorgaans ook heel veel toestellen verkocht worden, nauwelijks of geen Kerst gevierd wordt. Daarom staan merken als Huawei en Xiaomi ook niet in deze 'Kerst Top 5'.

Kortom, je kunt bijna wel zeggen dat de Lumia smartphones deze Kerst het op twee na populairste cadeau in Europa en de VS waren. Qua prijs prestatie zijn het ook zeker geen slechte smartphones. De Lumia 630 is daar het perfecte voorbeeld van. De prettige prijskaartjes maken de Lumia's natuurlijk ook weer interessanter als Kerstkado. De vraag is nu hoe de verkoop zich ná deze dagen gaat ontwikkelen. Zet de stijging door of blijkt het wederom een tijdelijke opleving te zijn? Dat wordt afwachten. Maar kom, laat ik dit succesje niet te veel relatieveren ;) Voor Microsoft Mobile is elk beetje goed nieuws meer dan welkom.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.