Nieuws
10 januari 2006 - Ron Smeets

Software slot maakt diefstal GSM zinloos

Net als met de gecodeerde autoradio's en afneembare frontjes zal het ook bij mobiele telefoons nog wel even duren voordat junks, zakkenrollers en andere onverlaten inzien dat het stelen van GSM's, dankzij nieuwe anti-diefstal technieken, steeds minder interessant wordt.

Neem nou het Software Slot dat 5 studenten van de Singapore Polytechnic Universiteit bedacht hebben. Indien bij een gestolen GSM geprobeerd wordt om de SIM kaart te vervangen, dan wordt de gebruiker gevraagd om een login en wachtwoord. Na 3 foute inlogpogingen wordt de GSM vervolgens onbruikbaar gemaakt.

Maar wat pas echt leuk is, is het feit dat dan meteen ook alle gegevens (mobiel nummer, adresgegevens etc) van de 'nieuwe' SIM kaart per SMS naar een centraal registratie systeem gestuurd worden zodat de dader in de kraag gevat kan worden. In Singapore werkt dit helemaal fantastisch omdat daar iedereen die een mobiel nummer koopt, abonnement of pre-pay, verplicht is zijn of haar NAW gegevens te registreren bij de telecom provider.

De software is redelijk universeel en dus op vrijwel elke GSM te installeren.Gerelateerde links:
(Anti) diefstal GSM koord
Je loopstijl als diefstalpreventie voor GSM's
99 jaar cel voor GSM diefstal
SIM Watcher ontmoedigt stelen GSM
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.