Geruchten
24 juni 2015 - Ron Smeets

Snapdragon 620 processor van Qualcomm duikt op bij Geekbench Nieuwe octa core 'mid-range' rekenchip presteert deels beter dan de Snapdragon 810

Qualcomm heeft de afgelopen maanden wat problemen gekend met haar high-end processor, de Snapdragon 810. In twee toestellen waar hij op dit moment in gebruikt wordt, de Sony Xperia Z3+ en de HTC One M9 kamt de chip, wanneer hij echt aan de bak moet, met oververhitting. Samsung besloot mede daarom de processor niet te gebruiken voor de Galaxy S6 ten faveure van haar eigen Exynos 7420 rekenchip. En Qualcomm voelt inmiddels ook al de hete adem van MediaTek in haar nek.

Bij Geekbench is nu een nieuwe, mid-range, octa core processor van Qualcomm opgedoken, de Snapdragon 820. Die presteert, kijkend naar de single core resultaten, beter dan de 810 van dezelfde fabrikant. Sterker nog, de nieuwe Qualcomm presteert in die configuratie zelfs ietsje beter dan Samsung's top processor, de Exynos 7420.

De resultaten zijn in onderstaande screenshot's te zien. De eerste afbeelding is de nieuwe Qualcomm Snapdragon 620. De tweede afbeelding zijn de resultaten van de Snapdragon 820 en de laatste afbeelding toont die van de Samsung Exynos 7420.

Bij de multi-core tests presteert de Snapdragon 620 echter minder goed dan de twee andere rekenchips. Het verschil met de Snapdragon 820 is niet zo heel erg groot, maar de Exynos 7420 van Samsung doet het dan wel een heel stuk beter. Op zich niet zo gek natuurlijk.

De vraag is natuurlijk, en dat valt uit de benchmark resultaten niet op te maken, of de Snapdragon 620 het 'hoofd' ook een stuk koeler houdt dan zijn grotere broer. Dat zal moeten blijken wanneer de nieuwe chip officieel gepresenteerd wordt en de eerste echte (toestel) tests beschikbaar komen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.