Nieuws
09 mei 2010 - Ron Smeets

SMSjes leidden tot zelfmoord 15-jarige

Een Nieuw Zeelandse lijkschouwer heeft geconcludeerd dat een aantal SMSjes die twee meisjes van 13 en 14 jaar aan de 15-jarige Michael Powell (foto) stuurden mede de oorzaak waren voor zijn zelfmoord. Een bizar en triest verhaal.

Vlak voordat Michael zelfmoord pleegde ontving hij een aantal SMSjes waarin de twee meisjes een gezamenlijk zelmoord-plan bespraken. In een van de laatste berichtjes die de 15-jarige scholier ontving stond "Als zij er niet meer is, dan ga ik ook". Kort daarna pleegde Michael Powell zelfmoord.

De ouders spraken kort daarna al het vermoeden uit dat de betreffende SMSjes mede de oorzaak waren voor de zelfmoord van hun zoon. Dat wordt nu dus bevestigd door de lijkschouwer, Peter Ryan, die met deze zaak belast was. Volgens hem hebben de SMSjes een bijzonder heftige en emotionele stroom van gevoelens en angsten bij de 15-jarige Michael ontketent, met de zelfmoord als trieste gevolg.

Volgens Ryan heeft ook het tijdstip waarop de SMSjes verzonden waren, laat op de avond, bijgedragen aan de hele situatie. Hij pleit er dan ook voor dat ouders van (jonge) kinderen 's avonds beter niet meer kunnen SMS'en. Kinderen zijn 's avonds schijnbaar emotioneel een stuk kwetsbaarder. Daarbij spelen het tijdstip, het feit dat het donker is en het verwerken van de gebeurtenissen van de dag (positief of negatief) ook een rol.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.