Nieuws
25 mei 2012 - Ron Smeets

SMS'en naar een bestuurder mogelijk ook strafbaar in de VS

Onlangs kwam New Jersey al eens in het nieuws door het voornemen om ook het lopend SMS'en (of op je smartphone beeldscherm kijken) strafbaar te maken. Vandaag vond ik een nog vreemder bericht uit dezelfde Amerikaanse staat.

Daar moet een rechter zich namelijk buigen over de aanklacht van twee slachtoffers van een ongeluk waarbij ze op hun motor werden aangereden door een SMS'ende bestuurder. Behalve deze veroorzaker van het ongeluk hebben de slachtoffers namelijk ook het meisje aangeklaagd dat in eerste instantie een SMS'je stuurde naar de autobestuurder.

De slachtoffers, die beiden zwaar gewond raakten bij het ongeluk dat in 2009 plaats vond, beweren namelijk, gevoed door het advies van hun advocaat, dat de persoon die het eerste SMS'je naar de bestuurder stuurde, mede verantwoordelijk is voor het ongeluk en de geleden schade omdat zij wist dat de persoon aan wie hij het SMS'je verzond op dat moment achter het stuur van een auto zat. Dat gaat wat mij betreft toch wel een beetje te ver. De advocaat van het meisje zegt ter verdediging dat zij er van uit mocht gaan dat de ontvanger het bericht op een veilig moment zou lezen. Klinkt heel plausibel. Hoe dan ook, de rechter zou later vandaag (25 mei) uitspraak doen in deze zaak.

De foto hierboven is overings geen reclame van de betreffende advocaat van de slachtoffers maar een kiekje dat ik onlangs zelf maakte toen in door Florida reed. Daar, en in de rest van de VS, zie je langs de weg regelmatig reclameborden van advocaten staan die hun hulp voor verkeersslachtoffers aanprijzen ;-) 

UPDATE (29-05, 10u55): De rechter heeft afgelopen vrijdag inderdaad uitspraak gedaan en gelukkig is het meisje dat de SMS naar haar vriend stuurde, die dus achter het stuur van een auto zat en een ongeluk veroorzaakte toen hij zelf SMS'te, NIET schuldig bevonden, aldus een lokale nieuwszender.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.