Nieuws
21 december 2011 - Ron Smeets

SMS'en maakt liegen makkelijker

Sommige onderzoeken zijn zooo voorspelbaar ;-) Een professor van de School of Business aan de universiteit van British Columbia heeft 'ontdekt' dat het mensen die SMS'en sneller en makkelijker liegen dan personen die 'face-to-face' communiceren.

De feitelijke conclusie van het onderzoek is dat hoe anoniemer het medium is waarmee gecommuniceerd wordt, des te kleiner wordt de drempel om onwaarheden te vertellen.

Uhm, is dat een verrassing dan? Nee toch? Er zijn de afgelopen jaren al heel veel voorbeelden opgedoken van 'anomieme' chatters die zich anders voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn en ook ik heb wel eens een SMS'je naar iemand gestuurd waarin ik niet helemaal eerlijk was over de reden waarom ik iets vergeten was of een afspraak moest afzeggen. In het onderzoek werd ook gekeken naar de verschillen tussen informatie die via tekstuele communicatie uitgewisseld werd en audio-, video- of face-to-face gesprekken. Deze laatste drie vormen bleken een stuk minder gevoelig voor leugens dan de eerste (SMS, tekst chat en dergelijke).

Tot slot heeft de professor die het onderzoek uitvoerde ook nog een tip voor iedereen die van plan is online iets te kopen (via eBay of Marktplaats bijvoorbeeld) om de kans op een 'kat-in-de-zak' te verkleinen. Bel of Skype met de verkoper als je 'zeker' wilt weten of het product dat je van plan bent aan te schaffen inderdaad zo goed is als de tekstuele advertentie wil doen geloven. Je moet dan natuurlijk niet de pech hebben dat je met een categorische leugenaar te maken hebt ;-)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.