Nieuws
22 januari 2006 - Ron Smeets

SMSen beleefder dan voicemail

De New York Times heeft vandaag een interessant artikel gepubliceerd over het fenomeen SMSen dat de afgelopen jaren langzaam maar zeker de hele wereld veroverd heeft.

Een van de zaken waar het artikel met name op ingaat is de reden waarom mobiele bellers zo graag SMSen. Zo blijken Aziaten liever een SMSje te sturen dan een voicemail in te spreken als ze geen gehoor krijgen omdat dat veel beleefder en eerzamer is.

Daarnaast gebruiken wij Westerlingen SMS juist als uitwijkmogelijkheid om 'echt' contact met de andere persoon te vermijden.

Een ander leuk weetje is het feit dat de Chinese taal, het Mandarijn, uitermate geschikt is voor het SMSen omdat veel woorden en zinnen kwa uitspraak veel lijken op de uitspraak van bepaalde cijfercombinatie's. Een beetje zoals 'wij' in het Engels onder andere de 4 en de 2 gebruiken. In het Mandarijn staat de combinatie 520 bijvoorbeeld voor 'Ik hou van je' en 748 wil zoveel zeggen als 'Val dood'.Gerelateerde links:
De Do's en Don'ts van SMSen
Biechten per SMS
SMS en Mail slecht voor familieband
Tiener in therapie voor SMS verslaving
Gecensureerd SMSen voor 3 euro per bericht
Bellen bijzaak voor kids bij aanschaf GSM
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.