Nieuws
08 januari 2006 - Ron Smeets

SMS waarschuwingen bij rampen een ramp?

Bij 160Characters.org is een interessant artikel te lezen over de tekortkomingen waar SMS waarschuwings systemen momenteel nog mee te kampen hebben voordat ze als serieus alternatief (of aanvulling) voor Radio / TV en andere systemen ingezet kunnen gaan worden.

Sinds de Tsunami van ruim een jaar geleden en de Orkanen van afgelopen zomer is SMS steeds vaker in beeld gekomen als zijnde een goed alternatief voor de communicatie voor, tijdens en na een ramp.

Een van de problemen waar men echter tegen aan loopt is het feit dat veel mensen hun GSM nog uitzetten, maar dat geldt natuurlijk ook voor Radio en TV. Gelukkig wordt inmiddels op meerdere fronten hard gewerkt aan het oplossen van deze tekortkomingen, getuige onderstaande voorbeelden.

In Japan wordt binnenkort gestart met de tests van een systeem dat in staat is om mobiele telefoons, in geval van een (dreigende) ramp aan te zetten zonder dat de gebruiker daarvoor aan de knoppen hoeft te zitten.

Hier in Nederland wordt gewerkt aan het zogenaamde Cell Broadcast systeem dat berichten kan sturen naar alle GSM's die zich op een bepaald moment in een (ramp)gebied bevinden.

Helaas zijn er ook minder goede voorbeelden. Zo werd een deel van de Maleise bevolking onlangs opgeschrikt door een Tsunami waarschuwing per SMS die fake bleek te zijn waardoor de overheid en hulpdiensten hun handen volhadden aan het geruststellen van burgers die in paniek op zoek gingen naar hulp.

Er is dus nog genoeg te doen voordat we de alarmsirenes kunnen uitzetten, als dat al ooit mogelijk wordt.Gerelateerde links:
Tsunami waarschuwing voor Nokia GSM's
Mobiel waarschuwings- en informatiesysteem
Tsunami waarschuwings site en SMS service
Gratis GSM's voor 'Katrina' slachtoffers
GSM's niet betrouwbaar tijdens rampen
SMS grappen na rampen steeds talrijker
Tests met rampen SMS service gestart
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.