Nieuws
21 maart 2006 - Ron Smeets

SMS taal beinvloedt produktnamen

Eigenlijk zien we dit al langer gebeuren, maar The Boston Globe heeft er deze week een interessant artikel over geplaatst met enkele leuke voorbeelden.

Marketiers laten zich bij het bedenken van namen voor nieuwe produkten steeds vaker beinvloeden door het fenomeen dat alom bekend staat als de 'SMS-taal'. De taal wordt verbasterd door het weglaten van (overbodige) klinkers die de de woorden welliswaar inkorten, maar niet onleesbaar maken. De reden waarom de gemiddelde SMSer hiertoe overgaat moge duidelijk zijn: berichten kunnen sneller worden getypt en er kan meer verteld worden in de maximaal 160 tekens die in één SMSje 'passen'.

In de mobiele wereld is Motorola de ware meester met modellen als de RAZR, ROKR en SLVR, maar ook spijkerbroekenfabrikant Levi's is inmiddels bevangen door de nieuwe trend. Het nieuwste model broek, 'deluxe' jeans, kreeg DLX als merknaam mee. En zelfs op Broadway zijn de gevolgen van de SMS taal te merken, getuige een nieuwe musical, Bklyn genaamd.

Dichter bij huis zie ik hier in Limburg ook fraai voorbeeld. De lokale TV zender L1 heeft inmiddels bijna al haar programma's 'hernoemd' met namen als 'SPRT', 'NWS' en 'WR'.

Toch zijn er ook andere redenen waarom merken ervoor kiezen hun naam in SMS taal te dopen. Neem bijvoorbeeld de populaire foto-sharing site Flickr. De oprichters waren aanvankelijk van plan om de site 'gewoon' Flicker te noemen (wat in de VS natuurlijk niet die betekenis heeft die wij er in Nederland aan kunnen geven), maar omdat die domeinnaam al bezet was besloot men dus de 'e' te laten vallen en 'Flickr' was geboren. Als ze nu hadden moeten kiezen dan was het misschien wel 'Flckr' geworden. Tenminste als we de trend moeten geloven. . .Gerelateerde links:
SMSen beleefder dan voicemail
SMS generatie beter in taal dan vroeger
SMS en Email vraagstukken in examen Engels
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.