Nieuws
11 november 2010 - Ron Smeets

SMS Spammer meldt zich per email

SPAM versturen via SMS en email is in de meeste landen, en zeker binnen de EU, formeel al een tijdje verboden. Natuurlijk is het probleem daarmee nog lang niet opgelost. Er zijn nog genoeg 'aanbieders' van SMS en email SPAM die vanuit exotsche landen opereren waar onze (westerse) wetgeving niet of nauwelijks te handhaven is.

Vanmiddag vond ik echter een behoorlijk verontrustend emailtje in mijn SPAM-box. Een bedrijf, GSM Digits, opererend vanuit Benin (+229...nummer) biedt mobiele nummers aan om te gebruiken voor SMS reclame (lees: SPAM).

De contactpersoon, meneer A. Isaac, heeft overigens ook een nummer uit Engeland onder de mail gezet. Dat nummer heb ik gebeld en ik kreeg meneer Isaac zowaar aan de lijn. Hij sprak overigens heel erg slecht Engels dus hij zal ook wel uit Benin komen ;)) Hij beweerde bij hoog en bij laag dat het niet illegaal is wat zij doen. "We use these numbers for legal marketing purposes". Nou, dat betwijfel ik. Ik kan me niet voorstellen dat een bedrijf uit Benin opereert als ze de 450 miljoen mobiele telefoonnummers op legale wijze (dubbel opt-in) verkregen heeft. En dan nog, het doorverkopen van die gegevens is sowieso niet toegestaan. De email die ik (en ik denk met mij nog heel veel anderen) is zowel in het Engels als (slecht) Nederlands opgesteld, lees hieronder zelf maar. ik heb de adres en telefoongegevens maar even bewerkt want ik wil natuurlijk niet dezelfde fout begaan als meneer Isaac met zijn SMS spam bedrijfje ;-):

Hallo,
Wilt u adverteren via SMS?. Hebt u het nodig om SMS te verzenden naar duizenden of miljoenen mensen?.
Zo ja, krijgt 's werelds grootste database van mobiele telefoonnummers, zou het goed zijn voor uw bedrijf. We hebben database van gsm-nummers van bijna iedereen in de wereld. U kunt SMS-aan iedereen die een mobiele telefoon in uw land. Meer info op www.gsmdigits.com. Een mooie dag verder.
Met vriendelijke groet,
De heer A. Isaac
Directeur
GSM digits
E-mail: *****
Website:****
Telefoon: 44 79****
Telefoon: +22 9****

Een beetje gelachen heb ik wel toen ik bovenstaande email las. Ik bedoel, "We hebben database van gsm-nummers van bijna iedereen in de wereld"? Op de website staat dat ze er 450 miljoen hebben. Dat is iets meer dan 10% van de 4 miljard mobiele bellers die op onze aardkloot rondlopen, maar goed.

Wellicht dat de OPTA meeleest en hier actie op kan ondernemen? Zo ja, dan mogen ze mij mailen (redactie at mobilecowboys.nl). Ik stuur dan de rest van de telefoonnummers ook door.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.