Nieuws
09 november 2015 - Ron Smeets

SMS service HLP zoekt voor 3 euro naar antwoorden op jouw vraag Zitten we echt te wachten op een betaalde persoonlijk assistent die voor ons gaat 'googelen'?

Kijk, ik kan mij best voorstellen dat er genoeg mensen zijn die online door de bomen het bos niet meer vinden wanneer ze op zoek gaan naar een product, dienst of antwoord op een vraag. Een simpele zoekopdracht in Google, Bing of via spraak assistenten als Siri en Cortana leidt vaker niet dan wel direct naar het juiste antwoord. Maar of HLP nu de oplossing voor dit probleem is?

Volgens het persbericht kun je hun snuffel- en zoek diensten inschakelen middels een simpel SMS'je, dat wel drie euro kost. Vervolgens ontvang je een link om een chat gesprek te starten Daarin moet je zo nauwkeurig mogelijk beschrijven waar je naar op zoek bent. En dan? Dan gaan de medewerkers, of digitale persoonlijke assistenten, van HLP voor jouw op zoek. Waarschijnlijk gebruiken ze daar dezelfde middelen voor (Google, Bing, Siri, Wikipedia etc) die jij ook zou inschakelen maar ze zijn er wellicht iets bedrevener is.

Het is de bedoeling dat je binnen een uur vervolgens vijf relevante (dat hopen we dan maar) zoekresultaten. Afhankelijk van waarnaar je op zoek was kunnen dat dus producten, diensten of antwoorden op vragen zijn. En dat kan dus van alles zijn, van een wasmachine tot een vakantie, aldus HLP. Volgens mij zijn voor die voorbeelden (en nog honderden andere) al prima functionerende, en eenvoudig te vinden, online vraagbaken te vinden; de bekende vergelijkingssites.

Volgens de bedenkers is HLP een ideale oplossing voor iedereen die niet zo goed met zoekmachines overweg kan of gewoon geen tijd heeft. Voor drie euro per SMS (lees: vraag) kun je het dan uitbesteden. Letwel, je kunt ze niet te vroeg en ook niet al te laat inschakelen. De HLP 'googelaars' zijn bereikbaar van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond, maar ook op feestdagen. Dat dan weer wel. Stel dat je op eerste Kerstdag het recept voor de cranberry saus kwijt bent, bijvoorbeeld.

Ja, ik steek er misschien een beetje de draak mee en zelf behoor ik wellicht toch al niet tot de doelgroep, maar dan nog lijkt mij dit een redelijk onzinnig initiatief. Nog los van het feit dat wanneer je in de chat intikt waar je precies naar op zoek bent, je dat waarschijnlijk ook in Google, of een andere zoekmachine, zelf had kunnen doen, toch?

P.S. De bedenkers van HLP hebben overigens wel hun best gedaan zelf online moeilijk (lees: niet) te vinden te zijn. HLP.nl is van een adviesbureau voor automatisering en opleidingen en verder vind ik een stel advocaten, een petrochemisch bedrijf, een fotograaf en nog wat buitenlandse zoekresultaten zoals de luchthaven Halim Perdanakusuma (Jakarta). Tsja, misschien moet ik dan toch maar eens sms'en naar HLP ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.