Nieuws
15 oktober 2009 - Ron Smeets

SMS na iedere PIN actie om skimming terug te dringen

Niets is zo vervelend (behalve het faillissement van je bank misschien ;-)) als op je bankafschrift of tijdens het internetbankieren te moeten ontdekken dat je PIN pas geskimd is en er (grote) bedragen van je rekening verdwenen zijn door onverlaten. Doorgaans krijg je je geld uiteindelijk wel weer terug, maar de rompslomp is niet bepaald iets waar je op zit te wachten, toch?

In Roemenië is skimming zo'n groot probleem geworden dat sommige banken besloten hebben om hun klanten een SMSje te sturen telkens als er een PIN transactie plaatsgevonden heeft. Simpel, maar wel erg handig.

Op het moment dat je een SMSje ontvangt dat er geld is opgenomen met jouw PINpas en je staat zelf niet bij de automaat of kassa dan kun je meteen je bank bellen en melding maken van het ongeoorloofd gebruik van een kopie van jouw pasje. Natuurlijk voorkomt deze eenvoudige actie niet dat pasjes geskimd worden, maar als alle banken dit voorbeeld zouden volgen dan wordt het snel minder interessant voor skimmers om nog langer met hun praktijken door te gaan.

Australische banken gaan dit voorlopig niet doen, maar wellicht dat sommige (liefst alle) Nederlandse banken dit wel oppikken. Ik zou het zeker toejuichen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.