Nieuws
06 februari 2006 - Ron Smeets

SMS mede oorzaak van brandende ambassades

De aanvallen en het in brand steken van de Deense ambassade door demonstrerende moslims in Damascus is, zo meldt Radio Sweden, mede veroorzaakt door de verspreiding van SMSjes onder de demonstranten.

Nog wranger is het feit dat de informatie in die SMSjes ook nog eens volledig uit de duim gezogen was en het er dus alle schijn van heeft dat de tekstberichten verstuurd zijn om een heftige en geweldadige reactie van de demonstranten uit te lokken. Iets dat, zo blijkt nu, meer dan gelukt is.

De betreffende SMS meldde dat Deense demonstranten in Kopenhagen van plan waren om de Koran in het openbaar te verbranden. Deze 'informatie' zorgde er uiteindelijk (mede) voor dat de demonstraties in Damascus uitmondden in rellen waarbij 1 dode te betreuren viel en de ambassades van Denemarken, Zweden en Chili zwaar beschadigd raakten.Gerelateerde links:
Ook Franse relschoppers plannen via GSM
Relschoppers rekruteren per SMS
Moderne GSM's goede terroristen-tool
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.