Nieuws
31 oktober 2005 - Ron Smeets

SMS generatie beter in taal dan vroeger

Veel ouders, leraren en overheden maakten zich de afgelopen jaren behoorlijk druk om de mogelijk negatieve invloed die email en SMS hebben op de tekstbeheersing en -kennis van de huidige jeugd.

Onderzoek, uitgevoerd door een onderdeel van de universiteit van Cambridge toont echter aan dat juist het omgekeerde het geval is.

Men heeft hiervoor de scriptie's die studenten in de afgelopen 25 jaar ingediend hebben getoetst op taalgebruik en -kennis. Hieruit blijkt dat, hoewel de kids de laatste paar jaar meer 'SMS-slang' gebruiken ('4 U'), over de gehele lijn kinderen complexere zinnen maken, beter spellen en beschikken over een grotere woordenschat dan 25 jaar geleden.

Als ik dit zo lees dan vind ik deze conclusie niet echt verassend, hoewel je dat op het eerste oog niet zou denken. Zeker gezien de zorg die velen al geruime tijd uitspreken over de negatieve gevolgen van SMSen en Emailen voor de ontwikkeling van kinderen.

Enkele jaren geleden, voor de tijd van Email en SMS, schreven kinderen alleen op school en thuis als ze huiswerk maakten, terwijl nu vrijwel iedere tiener dagelijks tientallen, en vaak veel meer, SMSjes en Emails schrijft en stuurt. Ze zijn dus meer met taal bezig dan de generatie uit de tachtiger en begin negentiger jaren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.