Social Media
12 mei 2012 - Ron Smeets

SMS gebruikt keldert dankzij Facebook

Ik kan niet zeggen dat dit artikel / onderzoek mij verbaasde toen ik het las. Strand Consult heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van facebook en SMS.

Hun conclusie: de SMS cashcow van providers krimpt met rasse schreden doordat mobiele gebrukers steeds meer van deze korte berichten op facebook posten.

Zoals gezegd, niet echt verrassend, maar volgens mij zijn het toch vooral ook de diensten als PING, iMessenger en Whatsapp die het gebruik van SMS als een baksteen doen dalen. De onderzoekers van Strand Consult hebben niet gekeken naar Nederlandse cijfers, maar in de Filippijnen, waar gebruikers in 2010 nog gemiddeld 660 SMS'jes per maand verstuurden, daalde het aantal in 2011 naar ca. 400.

Voor sommige providers waren de SMS inkomsten goed voor 20% van de totale omzet. Dat daalt nu dus met rasse schreden. Pogingen om die verloren omzet goed te maken door de data abonnementen duurder te maken slagen lang niet overal, aldus het onderzoek. Door de harde concurrentiestrijd werden veel operators de afgelopen jaren min of meer gedwongen om data abonnementen goedkoop te maken en dan vaak ook nog met voordelen als 'onbeperkt gebruik'. Mmmh, waar hebben we dat eerder gezien ;-)) Enfin, hier in Nederland zijn de data abonnementen de afgelopen negen maanden wel (fors) duurder geworden, maar ook bij ons wordt die ontwikkeling door veel mobiele gebruikers niet echt met gejuich ontvangen (ahum). KPN plukt daar de meest wrange vruchten van. Die provider verhoogde haar abonnementen het meest en zag in de zes maanden die daarop volgde honderdduizenden klanten overstappen naar de concurrentie.

Het hele rapport van Strand Consult kun je hier nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.