Nieuws
03 juli 2006 - Elske de Boer

SMS enige mobiele datadienst met toekomst

Een weinig verassende conclusie van een onderzoek van Jupiter Research naar de acceptatie van data-diensten en –applicaties op mobiele telefoons, als je het mij vraagt.

Natuurlijk moeten we hierbij wel aantekenen dat SMS al meer dan 10 jaar bestaat maar ook pas sinds een jaar of 5 intensief gebruikt wordt, dus er is nog toekomst voor al die andere diensten en services.

Het onderzoek, dat gehouden is onder mobiele bellers in Europa, wijst uit dat de Europeanen SMS zo ongeveer als enige ‘niet-bel applicatie’ van mobiele telefoons massaal gebruiken.

De acceptatiegraad van SMS-en ligt inmiddels op 79%. Voor andere data-applicaties ligt dat veel lager. MMS komt op 28% terwijl Mobiel TV en Video kijken niet verder komt dan 8%. Zelfs de ringtone- en wallpaper services blijven met 15% ver achter bij SMS.

Volgens de onderzoekers heeft de beschikbaarheid van geavanceerde toestellen die de diverse features aan kunnen niets te maken met het uitblijven van het succes van de andere diensten en services. Er zijn immers voldoende Cam- en Smartphones op de markt.

Zoals ikzelf ook al aangaf moet de oorzaak vooral gezocht worden in de tijd die het grote publiek nu eenmaal nodig heeft voordat men het nut van deze nieuwe diensten in ziet. Natuurlijk kunnen de diverse Telco’s en operators e.e.a. wel een handje helpen door de tarieven naar een acceptabel niveau te brengen. Dat heeft uiteindelijk ook een belangrijke bijdrage geleverd bij het succes van SMS.Gerelateerde links:
Mobiele TV en muziek toch geen hype in de VS?!
Britse mobiele consument geen interesse 3G
Amerikanen verkiezen cam boven music
Onderzoek wijst uit: GSM's zijn telefoons
Mobiele downloads in de lift
Over de auteur: Elske de Boer