Nieuws
14 oktober 2008 - Ron Smeets

SMS-ende olifant redt oogsten

Stel je bent een hongerige olifant in het hartje van Kenya en je stuit met enige regelmaat op rijk begroeide akkers van je landbouwende buren.

Tja, dan is de verleiding natuurlijk nauwelijks te weerstaan om die heerlijk verse oogsten lekker op te peuzelen. Dat kun je een olifant moeilijk kwalijk nemen, toch?

In Kenya denken ze daar echter anders over. En dat is, gezien het feit dat er in dat land nog veel meer hongerige inwoners leven, ook heel begrijpelijk.

Om nu er voor te zorgen dat de betreffende olifant, Kimani genaamd, voortaan uit de buurt gehouden wordt van de akkers hebben de Kenyanen een aardige oplossing bedacht: SMS-alerts.

Kimani is onlangs voorzien van een 'halsband' waarin een mobiele telefoon verwerkt is. Daarnaast is met het GPS systeem een virtueel hekwerk 'gebouwd', of geofence, rond de gebieden waar de olifant niet meer mag komen. Met behulp van de lokatie gegevens die via het mobiele netwerk te achterhalen worden de bewegingen van Kimani vervolgens in de gaten gehouden. Op het moment dat hij zich in de richting van het hekwerk begeeft stuurt de GSM die om zijn hals hangt automatisch een alert naar Rangers in de buurt die op hun beurt dan weer op pad gaan om Kimani te onderscheppen en een andere kant op te jagen.

Zoals gezegd een bijzonder originele en slimme oplossing. Echter, er zit ook wel een keerzijde aan deze medaille. Het plaatsen van de halsband is natuurlijk een expeditie op zich en hoewel de huidige accu's van mobieltjes een heel stuk beter zijn dan enkele jaren geleden en het toestel in de halsband natuurlijk geen stroomverslindende display, verlichting of 3G chip heeft, zullen ze toch een keertje vervangen (of opgeladen) moeten worden. Daarnaast bestaat, zeker in de binnenlanden van Afrika, natuurlijk ook de kans dat het beest zich wel eens beweegt in gebieden waar (nog) geen netwerkdekking is.

Foto via: Greenexpander

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.