Nieuws
24 augustus 2008 - Ron Smeets

SMS-en tijdens het rijden 'goedkoop' in Californië

Hands-on bellen tijdens het autorijden kost hier in Nederland inmiddels 150 Euro als je gepakt wordt.

Bijna iedereen zal het met mij eens zijn dat SMS-en (en emailen) tijdens het rijden nog veel gevaarlijker is aangezien het typen en lezen van een berichtje op het schermpje van je (smart)phone je ogen nog meer van de weg afgeleid worden.

Vanaf nu is het ook in Californië verboden om te SMS-en tijdens het autorijden. Echter, los van het gevaar voor je eigen en andermans leven, valt de strafmaat als je gepakt wordt daar erg mee. De eerste keer betaal je een boete van 20 dollar (ca. 13 Euro) en als je vaker gepakt wordt kost het je 50 dollar (ca. 32 Euro).

Of dit soort boetes de Amerikaanse overtreders echt zullen afschrikken waag ik te betwijfelen. Nee, dan kunnen ze daar in Californië beter en voorbeeld nemen aan Engeland waar je twee jaar cel riskeert voor het SMS-en tijdens het autorijden. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot 14 jaar celstraf als je een ongeluk veroorzaakt tijdens hands-on mobiele handelingen in het verkeer.Gerelateerde links:
Engelse hands-on bellers maximaal 14 jaar de cel in
2 jaar cel voor SMS-en tijdens het rijden
Bellen tijdens het fietsen kost 250 dollar in de VS
Celstraf voor hands-on bellen in het verkeer
Extra boete voor mobiele bellers die 'crashen'
Niet hands-free bellen het duurst in Portugal
Gevangenisstraf voor SMSen tijdens het rijden
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.