Nieuws
25 december 2009 - Ron Smeets

SMS-en tijdens het autorijden gevaarlijker dan bellen

Uhhm, laat ik beginnen met een hele grote DUUHHHH!!! Nee, serieus, het geld dat uitgegeven is aan het onderzoek dat als doel had te achterhalen welke hands-on mobiele activiteit gevaarlijker is tijdens het autorijden, bellen of SMS-en, had de Universiteit van Utah zich kunnen besparen, toch?

Maar goed, nu weten ze ook in het mid-westen van de VS dat SMS-en achter het stuur van een auto veel gevaarlijker is dan bellen.

Het onderzoek, waaraan 20 mannen en vrouwen tussen de 19 en 23 jaar meededen, concludeerde namelijk dat de kans op ongelukken tijdens het hands-on bellen meet 9% toenam. Bij het SMS-en nam de kans op ongelukken met maar liefst 30% toe.

Een van de professoren die aan het onderzoek deelnam concludeerde dat SMS-en zoveel gevaarlijker is omdat bestuurders tijdens het typen hun voertuig nagenoeg blind besturen. Ik zeg wederom: DUUUHHH. Nogal logisch als je op het schermpje van de mobiele telefoon kijkt... Maar goed, het kan natuurlijk niet vaak genoeg geroepen worden dat bellen, en vooral SMS-en tijdens het autorijden levensgevaarlijk kan zijn!

Overigens werden de deelnemende automobilisten aan het onderzoek in een simulator gezet. Ze werden dus niet in levende lijve aan de gevaren blootgesteld ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.