Entertainment
25 juni 2006 - Elske de Boer

SMS als test voor mogelijk herseninfarct

Mobiele telefoons worden over het algemeen alleen maar in negatieve zin in verband gebracht met de gezondheidstoestand van onze hersenen.

Ierse onderzoekers hebben echter ontdekt dat je je GSM ook kunt gebruiken om er achter te komen of je op het punt staat een herseninfarct te krijgen.

SMS-en is namelijk een behoorlijk gecompliceerde vaardigheid voor je hersenen waarbij oog-hand coordinatie en taalkennis tegelijkertijd en door elkaar moeten worden 'aangestuurd'.

De bewering is nu dat wanneer je merkt dat het intypen van SMSjes ineens aanzienlijk langzamer en moeilijker gaat dan dat je dat gewend bent, dat wel eens een teken kan zijn dat zich een herseninfarct aan het ontwikkelen is.

Enkele doctoren kwamen op het idee voor hun onderzoek toen een 40-jarige patient die al eens door een herseninfarct getroffen was zich zorgen maakte over zijn SMS vaardigheden en gemerkt had dat het allemaal niet meer zo snel en accuraat ging als dat hij dat gewend was.

Uit het onderzoek is nu gebleken dat de afname van SMS vaardigheden dus een van de eerste tekenen zijn dat zich een mogelijk herseninfarct aandient. Bovendien is de snelheid waarmee, na een infarct, de vaardigheden terugkeren ook een goede indicatie voor het herstel van de patient.Gerelateerde links:
GSM goed voor gezondheid
GSM's verhogen de kans op hersentumor
Mobiele doctorshulp
Pantech GSM met 'vetmeter'
Smartphone voor medische controle
Mobiele bloedsuikerspiegel tester
Borstkanker detecteren met je GSM
Over de auteur: Elske de Boer