Nieuws
26 juni 2006 - Jeroen de Hooge

SMS als lokaas voor virussen

Voor zover ik het heb kunnen nagaan is het voor het eerst dat mobiele bellers per SMS in de val van een trojaans virus gelokt worden. Tot nu toe zijn er alleen nog gevallen bekend die in de VS hebben plaatsgevonden, maar jullie zijn dus bij deze alvast gewaarschuwd.

Het volgende gebeurt: je ontvangt een SMSje waarin je bedankt wordt voor het aanmelden bij een mobiele datingservice die 2 dollar per dag kost. Het bedrag zal, zo vervolgt het bericht, worden afgeboekt op je mobiele telefoonrekening of-beltegoed.

Om het abonnement te annuleren moet je een website van de datingservice bezoeken en de instrucies volgen. De gevolgen daarvan zijn dat je PC wordt geinfecteerd met een trojaans virus, een 'Dumador' variant, die je computer verandert in een 'zombie pc' die dan op allerlei manieren van buitenaf misbruikt kan worden door de makers van het virus.Gerelateerde links:
Anti-Virus software voor S60 toestellen
Botnet virussen vallen Smartphones aan per SMS
Eerste virus dat vanaf een PC je PDA kan besmetten
Strijd tegen mobiele virussen
J2ME Trojan treft Nokia, Sony Ericsson en BlackBerry
Antivirus software voor GSM's
Over de auteur: Jeroen de Hooge
 
Jeroen is werkzaam als Managing Director bij The Blog Idea Factory BV, uitgever van ondermeer Dutchcowboys, Travelvalley & Carrepublic. Behalve liefhebber van tech & gadgets is hij ook Audigek.