Nieuws
04 april 2011 - Ron Smeets

Smartphones nu goed voor meer dan 50% van alle mobieltjes

Vandaag en morgen wordt in Nieuwegein weer de jaarlijkse TeleVisie telecombeurs gehouden. Voorafgaand aan de opening werd een persconferentie gehouden waar Sony Ericsson iets kwam vertellen over de lancering van de Xperia PLAY en TomTom meldde dat hun verkeersinformatie, HD Traffic, nu ook op schermen bij tankstations te zien is ;-))

Maar het leukste, en enige echte, nieuws, kwam uit de presentatie van Gfk. Daarin werd namelijk gemeld dat in Nederland nu (de afgelopen vier weken) meer smartphones dan 'gewone' toestellen verkocht worden.

In weeg 9 van 2011 lag het 'definitieve' omslagpunt en sindsdien is gemiddeld ruim 51% van alle verkochte mobieltjes een smartphone, zoals je ook in onderstaande grafiek kunt zien.

Een andere leuke grafiek die de dame van Gfk aan de verzamelde Telecom pers toonde was het verloop van de smartphone verkopen tussen januari 2006 en januari 2011. Daarin is duidelijk te zien wat de invloed van de iPhone is geweest op de populariteit van smartphones in Nederland. Opvallend is ook nog de forse stijging van de iPhone smartphone verkopen op het moment dat ook KPN en Vodafone de iPhone gingen voeren (eind 2010).