Nieuws
09 september 2015 - Ron Smeets

Smartphones met 6GB RAM op komst Samsung onthult nieuwe mobiele geheugen module

Op dit moment is 4GB werkgeheugen, of RAM, het maximum voor smartphones. Samsung heeft vandaag echter de eerste mobiele geheugenmodule met 6GB RAM gepresenteerd. De 20 nm 12 Gigabit DRAM module, wat overeenkomt met 4 x 1.5 Gigabyte) zou volgens de fabrikant niet alleen sneller en efficiënter zijn maar ook nog eens minder energie verbruiken; zo'n 20% minder dan de huidige modules. En dat laatste is natuurlijk een voordeel waar gebruikers profijt van kunnen hebben. Het uithoudingsvermogen van smartphone accu's, en dus het energieverbruik van de verschillende onderdelen, is nog steeds een behoorlijke achilleshiel van veel slimme telefoons.

Volgens Samsung is de nieuwe DRAM module zo'n 30% sneller dan de huidige 20nm LPDDR4 en zelfs twee keer sneller dan DDR4 modules die in PC's gebruikt worden. Bovendien is hij even groot dan de 3GB modules die nu in smartphones zitten. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.

De nieuwe module wordt in twee uitvoeringen leverbaar. Voor goedkopere toestellen wordt hij zo aangepast dat er maximaal 3GB RAM gebruikt wordt. Wanneer de nieuwe DRAM module precies beschikbaar zal komen is nog niet bekend, maar het zal nog wel tot volgend jaar, 2016, duren voordat de eerste 6GB smartphones op de markt verschijnen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.