Nieuws
05 maart 2011 - Ron Smeets

Smartphones en tablets vs de rest van de 'digitale wereld'

In Nederland is momenteel meer dan de helft van alle mobiele telefoons die verkocht worden een smartphone. Natuurlijk zijn wij, naar absolute aantallen gerekend, maar een hele kleine speler in de mobiele telefoonmarkt en de smartphone verkopen bij ons zijn zeker niet representatief voor de rest van de wereld.

De reden daarvoor moet deels gezocht worden bij het feit dat de 'aanschaf' van, dure, smartphones in Nederland geholpen wordt door de subsidiecultuur die hier heerst. De meeste toestellen zijn al voor 0 Euro, in combinatie met een abonnement, te koop en dat maakt de keuze voor een smartphone natuurlijk veel eenvoudiger.

Onderzoekers van RBC Capital Markets maakten onderstaande infographic waarin goed te zien is hoe groot het marktpotentieel voor smartphones en tablets wereldwijd op dit moment nog is. Op de totale wereldbevolging, bijna 6.9 miljard mensen, zijn momenteel ruim 5.1 miljard mobiele abonnementen (post- en pre paid) actief. Slechts 394 miljoen daarvan bezitten op dit moment een smartphone of tablet. Om precies te zijn waren er eind 2010 zo'n 20.7 miljoen tablet- en 373.3 miljoen smartphone gebruikers. Percentueel had dus 0.3% van de totale wereldbevolking een tablet en 5.4% een smartphone.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.