Nieuws
09 november 2011 - Ron Smeets

Smartphone winnaars en verliezers van 2011

2011 loopt op zijn laatste benen. Voor je het weet staan we alweer in 2012. Tijd dus om eens te kijken wat de mobiele winnaars en verliezers van 2011 waren en wie we, volgens mij, in 2012 heel goed in de gaten moeten gaan houden.

Daarvoor heb ik mijn persoonlijke Top 7 van beste smartphones samengesteld aangevuld met mijn persoonlijke 'slechtste', of beter gezegd meest teleurstellende toestel en fabrikant. Later deze maand zal ik ook nog wel wat andere lijstjes (met tablets, feature phones en zo) maar ik begin nu met smartphones en de fabrikanten daarvan. Natuurlijk zal niet iedereen het hiernee eens zijn. Reageer en discussieer er maar op los! ;-)

De zeven beste smartphones van 2011:
1. Nokia Lumia 800
Het feit dat Nokia en Microsoft precies 9 maanden nodig gehad hebben, sinds de bekendmaking van hun partnership, om dit toestel te ontwikkelen EN in de winkels te leggen is al zeer bijzonder, zeker voor Nokia! Daarnaast is dit een van de beste Nokia's die ooit gemaakt is en met de juiste marketing zou dit wel eens een succesvolle terugkeer van zowel Nokia als Microsoft op de smartphone markt kunnen inluiden

2. Samsung Galaxy S II
Samsung is er met de Galaxy S II in geslaagd om een bijzonder goede opvolger voor haar '2010 succesnummer', de Galaxy S, uit haar hoge Koreaanse hoed te toveren. Een prima toestel met dito specs en prestaties

3. Sony Ericsson Xperia Arc S
Voor Sony Ericsson (straks weer gewoon Sony) is de Arc, maar vooral de Arc S, het bewijs dat ze de opgelopen achterstand in de smartphone markt nagenoeg weggepoetst hebben. Daarnaast blijft Sony Ericsson heel erg goed in het ontwerpen van smartphones met een duidelijk eigen 'gezicht' en design. Geen Koreaans/Taiwanese eenheidsworst ;-) Een groot voordeel van de Xperia Arc S, naast zijn snelle en soepele UI, is de uitmuntend presterende camera, ook bij weinig licht.

4. HTC Evo 3D
De eerste 3D smartphone van de Taiwanese fabrikant verbaasde mij met name vanwege de uitmuntende kwaliteit van de (foto)camera. Een factor die bij de meeste HTC toestellen al jaren onderbelicht (leuke woordspeling) werd maar bij de Evo 3D is dat dus heel anders. De camera presteert, vooral binnen en in donkere omgevingen, erg goed en komt kwalitatief zeer dicht in de buurt van de Exmor R camera van de Xperia Ard (S). 3D is, en blijft voorlopig, een gimmick waarbij het volgens mij vooral leuk is dat je 3D opnames kunt maken die je vervolgens op je 3D TV kunt afspelen. De kwaliteit en beleving van 3D op het toestel zelf is erg matig.

5. Sony Ericsson Xperia Mini Pro
De steeds kleiner wordende portfolio van smartphones met een fysiek toetsenbord is veel gebruikers een doorn in het oog. Zeker als je geen Blackberry of Koreaans/Taiwanese eenheidsworst in je zak wilt stoppen. De Sony Ericsson Xperia Mini Pro is een welkome afwisseling. Een volwaardig Android toestel met compacte afmetingen en een uitmuntund presterend toetsenbord.

6. HTC Titan
Een monster toestel, vooral vanwege de afmetingen. OK, hij is kleiner dan de Samsung Galaxy Note, maar dat noem ik ook niet echt een smartphone, meer een kleine tablet waar je ook mee kunt bellen ;-) Het grote pluspunt van de HTC Titan is zijn robuuste uitstraling en Windows Phone 7.5 Mango. Dat OS zorgt namelijk voor een prima, snel en zeer gebruiksvriendelijke ervaring.

7. Nokia N9
Dit toestel diende, qua design, als voorbeeld voor de Lumia 800. De MeeGo UI is een verademing. Erg gebruiksvriendelijk, snel en gewoon goed. Omdat Nokia dit toestel, voorlopig, niet naar Nederland zal brengen komt hij wat mij betreft niet 'hoger' dan een zevende plek. Ook het 'killen' van MeeGo, nog vóórdat dit OS zich echt in de dog-eat-dog smartphone OS markt heeft kunnen bewijzen speelt daarbij een belangrijke rol.

De slechtste, of meest teleurstellende, smartphone van 2011
iPhone 4S
Apple heeft mijns inziens de plank helemaal mis geslagen met de iPhone 4S. Het product 'iPhone' was rijp voor differentiatie. De 4S is helaas nauwelijks vernieuwend (Siri is fun, maar in Nederland nog niet relevant). Voor de rest valt hij tegen. Apple had er goed aan gedaan een 'iPhone 5' met een groter display naast de 4(S) te positioneren. De verkoopcijfers van de 4S spreken mijn mening wellicht tegen, maar dat neemt niet weg dat het wat mij betreft het slechtste, of meest teleurstellende, product van 2011 is.

Het beste smartphone merk van 2011
Samsung
De Koreanen hebben in 2010 het besluit genomen om de smartphone markt te veroveren. Met de Galaxy smartphones en Tablets zijn ze op de goede weg. Hun marktaandeel schoot in beide segmenten fors omhoog. Ze doen dus duidelijk iets goed.

Het meest teleurstellende smartphone merk van 2011
LG
In 2009 en 2010 had LG de smartphone trein gemist. Sterker nog, ze stonden op een totaal ander perron ;-) Begin 2011 leken deze Koreanen weer aan boord te stappen met de Optimus 2X en 3D, maar die toestellen hebben zich niet kunnen bewijzen en LG heeft ook geen enkele moeite gedaan om opvolging te geven aan hun goede start van 2011, met als ultieme dieptepunt de lancering van de oude Optimus 7 als Optimus 7.5 (voor de nieuwste Windows Phone versie) en het prijskaartje voor dit oude toestel, met nieuwere software met zo'n 50% te verhogen (van ca 220 naar 320). Een dikke fail van LG.

Wie gaat in 2012 hoge ogen gooien?
Nokia
De Finnen hebben eind dit jaar bewezen weer volop mee te kunnen gaan doen in de smartphone race. Na jaren van 'zwalkend beleid' en dito producten lijken ze de juiste weg weer gevonden te hebben. Ik voorspel dat 2012 een gouden jaar wordt voor de Finnen. Natuurlijk zitten daar nog wel wat (marketing technische) haken en ogen aan, maar als de Finnen, samen met Microsoft, de juiste beslissingen blijven nemen, ook op marketing gebied dus, dan behoort een hernieuwde verovering van de smartphone markt zeker tot de mogelijkheden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.