Nieuws
06 augustus 2010 - Ron Smeets

Smartphone verkopen stijgen verder, Nokia blijft nummer 1

In het tweede kwartaal van 2010 zijn, zo hebben de analisten van IDC berekend, wereldwijd 63 miljoen smartphones verkocht. Een stijging van meer dan 50% vergeleken met een jaar eerder toen bijna 42 miljoen smartphones over de toonbanken gingen.

Nokia is nog steeds de marktleider met een aandeel van 38.1%, maar vergeleken met een jaar geleden moesten de Finnen in dit segment wel ruim 2% inleveren. Ook de nummer 2, RIM behoudt haar positie maar ook de Canadezen zagen hun marktaandeel dalen van 19.1% in Q2 van 2009 naar 17.8% nu.

Apple's martkaandeel steeg wederom maar de boys van Jobs maakten geen grote sprong, van 12.4% naar 13.3%. Dat komt natuurlijk mede omdat in Q2 veel potentiële Apple (lees: iPhone) klanten toch vooral op de komst van het nieuwe model, de iPhone 4 hebben gewacht. HTC en Samsung zagen hun marktaandeel percentueel weliswaar fors stijgen, maar de nummers 4 en 5 volgen nog op respectabele afstand van Nokia, RIM en Apple. HTC realiseerde in Q2 een marktaandeel van 7.6% (+2.6%) en Samsung kwam uit op 3.0% (+1.9%) en drukte daarmee Motorola uit de top vijf. De rest van de markt, zo'n 18.4% van het totaal, is verdeeld over alle andere fabrikanten zoals Motorola, LG en Sony Ericsson, maar ook de Japanse merken als Fujitsu en Sharp. Smartphone-Markt-Q2-2010

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.