Nieuws
06 november 2015 - Ron Smeets

Smartphone verdringt de pinpas ING en Rabobank zien bij proeven een 'opvallend hoog' gebruik van contactloos mobiel betalen

Als we de berichten van ING en de Rabobank mogen geloven dan komt het moment dat de smartphone de pinpas verdringt als het meest gebruikte betaalmiddel in razend tempo dichterbij. Beide banken trekken die conclusie onder andere naar aanleiding van succesvolle proeven met contactloos betalen via de smartphone. Zonder direct aantallen te noemen zei een woordvoerder van ING dat het gebruik van contactloos mobiel betalen tijdens een proef waaraan afgelopen zomer 5000 klanten deelnamen "opvallend hoog" was.

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat we banken horen roepen dat mobiel betalen een vlucht gaat nemen. De eerste berichten daarover dateren al van ettelijke jaren geleden. In de tussentijd hebben we heel wat mobiele betaalsystemen, al dan niet in de vorm van een proef of pilot voorbij zien komen. Echter, bepaald gebruiksvriendelijk waren die systemen doorgaans niet. Denk bijvoorbeeld aan My Order, Rabo SMS betalen en Vodafone SmartPass. Allemaal diensten waar op een of andere manier een drempel opgeworpen werd omdat je er speciale (virtuele) bankrekeningen of iDeal accounts voor moest afsluiten.

Begin dit jaar maakten de banken bekend dat ze, voor de zoveelste keer, mobiel, en contactloos, betalen tot een succes wilde gaan maken. Het verschil met afgelopen jaren is nu wel dat eindelijk gekozen is voor één systeem en een directe koppeling met je betaalrekening. Daarnaast zijn alle banken momenteel druk bezig met het vervangen van 'oude' pinpassen door pasjes waarmee je contactloos kunt betalen. Dat zorgt er voor dat steeds meer mensen bekend raken met de term contactloos betalen en er wellicht al met de nieuwe pinpas gebruik van gaan maken. Dan is de stap van pinpas naar smartphone als betaalmiddel misschien ook niet zo groot meer. De resultaten van de ING test lijken dat te bevestigen.

Uiteraard zullen er ook nog genoeg mensen zijn die hun vraagtekens zetten bij de veiligheid van betalen met je smartphone als 'pinpas'. Een veelgehoorde zorg is wat er gebeurt wanneer je de smartphone verliest of het toestel gestolen wordt. Ten eerste kun je er natuurlijk voor zorgen dat je het toestel beveiligt met een pincode of vingerafdruk (bij nieuwere modellen) zodat de kans op gebruik, en misbruik, bij verlies of diefstal al beperkt wordt. Maar, er ligt nog een schone taak voor banken om die vraagtekens en zorgen rondom contactloos mobiel betalen weg te nemen.

En wat als je nog helemaal geen smartphone hebt? Welnu, het scenario dat her en der geschetst wordt dat de pinpas op korte termijn helemaal gaat verdwijnen is mijns inziens erg voorbarig. De 'gewone' pinpas zal de komende jaren echt niet uit het straatbeeld gaan verdwijnen. Contant geld en papieren betaalopdrachten (een accept giro in de brievenbus gooien) bestaan immers ook nog steeds, toch?

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.