Nieuws
01 november 2017 - Ron Smeets

Smartphone steeds belangrijker voor online shops

Het online winkelen via een smartphone of een tablet blijft in Nederland in populariteit toenemen. In 2016 groeide het aantal online aankopen met een smartphone zelfs met 68 procent ten opzichte van 2015. Mobiele online shoppen met de tablet nog steeds het populairst; 14 procent van de mobiele gebruikers doet hun aankopen via een tablet terwijl 9 procent hun aankoop via de smartphone doen. Maar, nu de gemiddelde schermgrootte van een smartphone steeds groter wordt, zullen de online aankopen via een smartphone waarschijnlijk explosief stijgen. En wees eerlijk, meer en meer mobiele applicaties maken het steeds eenvoudiger om online aankopen te doen. Hierbij bieden de online retailers betrouwbare betaalsystemen en zorgen zij ervoor dat jouw bestelde artikel de volgende dag bij jou bezorgd wordt. Hierbij is het gehele proces bijna geautomatiseerd waarbij zelfs de mobiele verpakkingssystemen in het proces geïntegreerd zijn. 

Betaalsystemen
Doorgaans kan men bij een online bestelling gebruik maken van verschillende betaalsystemen. In Nederland heeft het betalen via iDeal een duidelijke voorkeur. Maar liefst 57 procent van de facturen wordt via dit betaalsysteem voldaan. Een kleine 12 procent van de online bestellingen worden voldaan door een betaling via een credit card. De acht andere betaalmethoden zoals Paypal, Gift cards, bankoverschrijving en acceptgiro (afterpay) vertegenwoordigen een ieder een marktaandeel van ongeveer 4.5 procent. Het vreemde hierbij is dat de Bitcoin, een internationaal digitaal betaalmiddel, amper een rol speelt bij de financiële transacties bij het online winkelen. Blijkbaar heeft de gemiddelde consument meer vertrouwen in de thuisbankier dan in de digitale valuta (Cryptovaluta). Tegenwoordig bieden alle online winkels een betrouwbaar betaalsysteem met een directe koppeling naar hun e-commerce software waardoor bestellingen snel en efficient worden afgehandeld.

Groei in de online winkels
In Europa zijn er inmiddels meer dan 800.000 online winkels te vinden. Deze online winkels zijn werkelijk in alle uithoeken van het continent te vinden maar het leeuwendeel van de e-commerce sites zijn in Duitsland, Engeland en Nederland te vinden. Duitsland, dat een marktaandeel van 21.2 procent vertegenwoordigd biedt een huisvesting aan ruim 175.000 online ondernemers. Engeland, dat een marktaandeel van 13.1 procent vertegenwoordigd, huisvest ruim 108.000 online winkels. Ons kleine kikkerlandje heeft met bijna 83.000 online winkels een Europees marktaandeel van 10 procent. Het mag duidelijk zijn dat de markt voor online winkelen nog een enorme groei vertoond. Echter omdat de markten van Duitsland, Engeland en Nederland sterk zijn ontwikkeld vindt in 2017 de meeste groei plaats in de Zuid Europese landen. De Europese omzet in e-commerce steeg in 2016 met ruim 15 procent tot een totaal van 530 miljard euro. Voor 2017 is een groei van bijna 14 procent voorspeld waardoor de gehele Europese e-commerce markt een waarde van ruim 600 miljard Euro zal vertegenwoordigen.

Mobiel apparatuur
De groei in de e-commerce is te danken aan een aantal facetten. Allereerst speelt de ontwikkeling van het mobiele apparatuur natuurlijk een zeer belangrijke rol. Smartphone bieden door de steeds grotere schermen uitstekende mogelijkheden voor de mobiele gebruiker. Iedereen die een smartphone bezit kan gemakkelijk, ondanks tijd en locatie, een online bestelling plaatsen. Vooral het segment voor online winkelen met een smartphone vertoond een explosieve groei. Het marktsegment voor het online winkelen met een tablet pc vertoonde het laatste jaar relatief weinig groei. Dit kan vooral verweten worden aan de sterke concurrentie die de tablet pc ondervindt van de grotere smartphones en de steeds handzamere notebooks. Ondanks deze ontwikkelingen winkelt slecht 6 procent van de Nederlandse consumenten online. Op dit gebied biedt Nederland nog volop kansen voor nieuwe online ondernemers die de 'analoge' consument weet te bereiken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.