Reviews
21 maart 2019 - Luc Meijs

Smartphone review: Oppo RX17 Neo Verborgen vingerafdrukscanner en verborgen gebreken

Oppo is een nog vrijwel onbekende smartphonefabrikant in opkomst. We zagen de fabrikant al voorbij komen met de Oppo Find X, een innovatief maar duur toestel met een gemotoriseerde camera om zo de notch te ontwijken. De Chinese fabrikant brengt gelukkig niet enkel toestellen uit van 1000 euro (bij release) en daarom nemen we voor deze review de Oppo RX17 Neo onder de loep. Een budgetmodel van Oppo met een aantrekkelijker prijskaartje.
 

 

Meer scherm!
 
Als we een ding van Oppo nu al gewend zijn, dan is het veel scherm. Dat krijgen we met de RX17 Neo dus ook weer. Het toestel beschikt over een Full HD 6.4 Inch Super Amoled scherm met een resolutie van 1080 x 2340 pixels en een screen to body ratio van maar liefst 91%. Dit scherm is trouwens identiek aan dat van de OnePlus 6T (semi-dochterbedrijf van Oppo). Waar je dit op het eerste oog niet zou zeggen, weegt de RX17 Neo maar 156 gram en voelt daarmee licht aan. Qua uiterlijk mag het toestel er zeker wezen: een mooi groot en vooral duidelijk scherm, fancy kleurtje (niet too much) en een subtiele notch. Geen gemotoriseerde onderdelen deze keer, maar wel een inmiddels al bijna klassieke waterdruppel notch. Dankzij deze notch waarin de selfiecamera, microfoon en lichtsensor verborgen zitten, behaalt de RX17 Neo zijn ruime screen to body ratio. Waar het toestel er zeker qua looks mag wezen, voelt het helaas niet premium aan. De plastic achterkant voelt goedkoop en krasgevoelig aan. Doordat het toestel zo licht is, heb je al snel het gevoel dat je met een speelgoedtelefoon te maken hebt. Gelukkig is het niet helemaal negatief, de bouwkwaliteit van de RX17 Neo is dik in orde. Waar de Find X grandioos faalde in verschillende bend tests, hoef je dit van de Neo niet te verwachten. Ondanks het lichtgewicht en de plastic feel zit het toestel prima in elkaar.
 

Opmerkelijke feature
 
Waar biometrische beveiliging echt een standaard is geworden op een smartphone ongeacht prijs, heeft Oppo een wel heel aparte keuze gemaakt voor de RX17 Neo. Dit toestel beschikt namelijk over een in screen vingerafdrukscanner. Andere toestellen in dit prijssegment houden het voornamelijk bij scanners aan de achterkant van een toestel of verborgen in de power knop. Oppo distantieert zich hierdoor wel duidelijk van de rest binnen dit segment door een techniek te kiezen die vooralsnog enkel bij de meer high end toestellen te vinden is, zoals de Huawei Mate series of de nieuwe S10 serie van Samsung. In het begin vond ik dit wennen omdat ik het niet ken van een budget model. Bij mij werkte deze vingerafdrukscanner helaas niet soepel, hij weigerde vaker dan dat de scan correct doorkwam. Na een tijdje kreeg ik de smaak te pakken en wist ik precies in welke hoek deze scanner wel vlot werkt en juist wanneer niet. Vooral met vieze of natte vingers kun je het vergeten. Een unieke feature dus, zeker binnen dit prijssegment. Gelukkig kun je ook nog via face unlock werken mocht de vingerafdrukscanner je echt te vaak weigeren. Door simpelweg het toestel op te pakken en er al naar te kijken unlocked de RX17 Neo, deze feature vond ik dan ook fijner in gebruik omdat het simpelweg sneller functioneerde.
 

What makes it tick?
 
De Oppo RX17 Neo heeft behalve een premium look en features ook een aantal prima technische specificaties. Het toestel heeft maar liefst 128GB aan standaard opslag die ook nog eens uitbreidbaar is met een microSD kaart. Zeker een pluspunt als je hiernaar op zoek bent. De processor van de Neo betreft een Snapdragon 660 octa-core, deze zien we vaker terug bij mid range modellen. Er is 4GB aan RAM geheugen aan boord om alles zo soepel mogelijk te laten lopen. De accu is een grote plus, 3600 mAh met fast charging. Helaas is ook bij dit budgetmodel nog gekozen voor een micro USB. Wel gaat de accu lekker lang mee en haal je gemakkelijk anderhalve dag bij gemiddeld gebruik eruit. Het toestel draait op Android 8.1 met daaroverheen Oppo’s eigen ColorOS. Deze OS is niet een van mijn favorieten, veel instellingen zijn onoverzichtelijk en onlogisch ingedeeld en personalisatie van je smartphone is bijna niet mogelijk. Consumenten die graag hun toestel willen tweaken met een custom launcher bijvoorbeeld moeten dit toestel links laten liggen, omdat dit simpelweg niet mogelijk is. Het blijft toch raar gezien OnePlus een dochteronderneming is van Oppo en deze juist geprezen wordt om hun eigen OS. Gelukkig zijn er ook de nodige nieuwe positieve features, zo werkt de ‘’swipe-up gesture navigation’’ hartstikke prima. Deze functie in nagenoeg identiek aan die van Apple. Ook de screen-off gestures werken snel en soepel. Als het scherm uitstaat kun je simpele gestures hierop tekenen zoals een V om de
zaklamp te openen en de O om de camera te starten. Binnen het beveiligingsgedeelte van de instellingen vind je ook de nodige opties, zo is er een overzichtelijke Kids Space functie en heb je de optie om je toestel meer te beveiligen tegen het lekken van persoonlijke data.
 

Camera kwaliteit
 
Bij een budgettoestel ben ik altijd prettig verrast als foto’s er beter uitzien dan je van tevoren verwacht. Dat is bij de Oppo RX17 Neo precies het geval. Het zijn zeker niet de beste foto’s die ik gezien heb bij een budgetsmartphone, echter ook niet de slechtste. Kleuren zijn levendig en er is een duidelijk contrast te zien. Bij minder verlichte omstandigheden worden foto’s snel korrelig en lijkt de camera moeite te hebben met het focussen. De selfiecamera is een van de beteren en ondanks de “over the top” beauty (…) functies, zijn selfies scherp en komen de softwarematige bokeh effecten goed naar voren. Ook dit toestel herkent, dankzij steeds betere AI functionaliteit, snel en soepel de scene waarin je een foto wenst te maken.
 

Kortom, met de RX17 Neo maak je beduidend betere foto’s in daglicht dan in het donker of bij scherming en de selfiecamera zal zeker in de smaak vallen bij degenen die deze vaak gebruiken. De Color OS UI is nog steeds aan wat verbeteringen toe, al boekt Oppo ook de nodige vooruitgang qua functionaliteit. Micro USB is een definitieve NO GO op een toestel dat meer dan 300 euro kost. Genoeg opslag en een stevige accu zijn altijd positief en daar treft Oppo tot nu toe steeds doel. De in screen vingerafdrukscanner is een leuke toevoeging in dit prijssegment maar is wel nog aan wat verbetering toe. Het toestel is momenteel verkrijgbaar in de kleuren Blue en Red voor een adviesprijs van 349 euro en hoewel ik dit aan de dure kant vind, is het absoluut geen slechte keuze voor een liefhebber. Waar budgettoestellen steeds meer waar voor hun geld bieden, valt de RX17 Neo wel een beetje buiten de boot vanwege dit prijskaartje.
 
Design en bouwkwaliteit: 7.5
Specificaties: 7
Camera: 7
OS en UI: 6.5
Accu: 8
Prijs: 6
 
De Oppo RX17 Neo scoort een solide 7 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder nog een aantal foto’s met en van het toestel gemaakt.
 
Aanvulling;
 
Oppo volgt MobileCowboys uiteraard ook en vond ons artikel: “een prettig lezende review, met goeie en kritische bevindingen. Dingen waar OPPO in mijn ogen van kan leren”. Opgemerkt werd of we konden vermelden dat de prijzen van de toestellen kunnen fluctueren, onder meer door cash back acties.